Reparát – Formativní hodnocení (2024)

Co kdyby se na školách hodnotilo jinak než známkami? Jak by hodnocení mohlo být užitečné pro žáky? Připravila a moderuje Daniela Vrbová. Editace Markéta Vozková. Sound design Jaroslav Pokorný.

Hovoří Karel Starý z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a spoluautor knihy Hodnocení pro učení a Michal Orság ze vzdělávací organizace Edukační laboratoř.

Natočeno 2024. Premiéra 7. 10. 2024 (ČRo Plus, 11:10 h.; 25 min.).

Lit.: Vozková, Markéta – Vrbová, Daniela: Cílem hodnocení je formovat, ne držet v šachu známkami, vysvětluje expert. In web ČRo Plus, 7. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Držet známkami někoho ,v šachu‘ je degradace smyslu hodnocení,“ říká Karel Starý z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a spoluautor knihy Hodnocení pro učení. V podcastu Reparát také vysvětluje principy takzvaného formativního hodnocení, nástroje pedagogické komunikace a zpětné vazby vyučujících se žáky. „Formativní hodnocení vede žáky k lepšímu výkonu a rozvíjí je podle jejich schopností, potřeb a možností,“ dodává. (V premiéře jste tento díl mohli slyšet v červnu.)

Jasná kritéria, podle kterých se hodnotí, vysvětlení, co se bude hodnotit a z jakého důvodu  – to všechno jsou důležité podněty pro žáky a posílení efektivní zpětné vazby.

„Formativní hodnocení se provádí během celého roku,“ vysvětluje Michal Orság ze vzdělávací organizace Edukační laboratoř, která s Pedagogickou fakultou UK spolupracovala na Zavádění formativního hodnocení na základních školách.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)