Pro a proti – Budoucnost SOCDEM. Spasí sociální demokraty Konečná? (2024)

Spasí sociální demokraty Konečná? Nebo bude spolupráce s KSČM pro SOCDEM konečná? Ptá se Karolína Koubová.

Hovoří Jiří Dienstbier, který prohrál s Janou Maláčovou souboj o vedení SocDem, a komentátor serveru Lidovky.cz Martin Zvěřina.

Natočeno 2024. Premiéra 14. 10. 2024 (ČRo Plus, 9:34 h.).

Lit.: Koubová, Karolína – ano: Spojení se Stačilo! může být pro SOCDEM „neortodoxním“ řešením, říká novinář. „Jde o hodnoty,“ oponuje Dienstbier. In web ČRo Plus, 14. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Návrat SOCDEM do Poslanecké sněmovny, to je hlavním cílem nové předsedkyně Jany Maláčové. Nevyloučila ani spolupráci s koalicí Stačilo!. V obavě z takového směřování stranu opustili exministři Petra Buzková a Tomáš Petříček nebo bývalý velvyslanec při NATO Jakub Landovský. „Spojení se Stačilo! zavede SOCDEM někam, kam hodnotově nepatří,“ říká v pořadu Pro a proti Jiří Dienstbier (SOCDEM). „Pohodlná politika už se nevrátí,“ oponuje komentátor serveru Lidovky.cz Martin Zvěřina. (…)

Jana Maláčová stále říká, že sociální demokraté přivedli Českou republiku do NATO a do Evropské unie. Nicméně ve svém projevu na sjezdu SOCDEM neřekla, že by se SOCDEM chtěla sloučit s komunisty, nebo že by jí vadila koalice s někým, kdo zpochybňuje naše členství v NATO. Explicitně se zmínila jen o tom, že nepůjde do koalice s někým, kdo by chtěl zpochybnit naše členství v Evropské unii. Není toto opomenutí NATO, které je trnem v oku komunistické straně, signálem, že tu jsou opravdu otevřené dveře pro spolupráci? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)