Verše – Miltonovi (2024)

Oscar Wilde. Výběr z poezie. Překlad Jana Kantorová – Báliková. Režie Eva Reiselová.

Recituje Miloslav Kráľ.

Natočeno 2024. Premiéra 16. 10. 2024 (SRo 3 Rádio Devín, 15:50 h.) k 170. výročí narození O. Wildea. Repríza 17. – 23. 10. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: J. G. Tajovský – Krstný otec slovenského literárneho realizmu. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 13. 10. 2024 (článek). – Cit.:  V tomto týždni si v našom programe pripomíname 150 rokov od narodenia jedného z vrcholných predstaviteľov slovenského literárneho realizmu – Jozefa Gregora Tajovského. Narodil sa 18. októbra 1874 v obci Tajov pri Banskej Bystrici. (…)

“Kto by nemohol byť úplne šťastný, keď má slobodu, kvety, knihy a mesiac?” napísal muž, ktorému život nadelil všetky radosti a bolesti, víťazstvá i pády, bohatstvo i chudobu: Oscar Wilde – dramatik, spisovateľ, esejista, glosátor a básnik.Narodil sa v Dubline, no väčšinu dospelosti prežil v Londýne. Provokoval salóny svojimi britkými postrehmi a svojím životom. Skončil vo väzení. Umrel v novembri 1900 v Paríži, v biede a sám. V súčasnosti patrí jeho hrob na cintoríne Pere-Lachaise k najnavštevovanejším. V podaní Miloslava Kráľa si na Litere vypočujete výber z jeho básní s názvom Miltonovi. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)