Parnas – Stratený raj 1/45 (Parnas – Ztracený ráj, 2024)

John Milton. Komentovaná četba z knihy. Překlad a odborný komentář Marián Andričík. Projekt připravila Táňa Kusá. Hudební dramaturgie Lýgia Vojtková. Zvukový mistr Stanislav Kaclík. Režie Táňa Kusá.

Moderuje Táňa Kusá, autorka projektu Parnas. Z díla čte Štefan Bučko, člen Činohry Slovenského národného divadla. Obsahy čte Katarína Šafaříková.

Natočeno 2024. Premiéra 21. 10. – 20. 12. 2024 (SRo 3 Rádio Devín, 18:30-19:00 h.). Repríza 22. 10. – 23. 12. 2024 (SRo 3 Rádio Devín, 13:00-13:30 h.).

Lit.: anonym: Parnas: John Milton – Stratený raj. Literatúra. In web SRo 3 Rádio Devín, 17. 10. 2024 (článek). – Cit.:  Čítanie kľúčových diel svetovej a slovenskej literatúry s komentárom. (…) 

Jedno z najvýznamnejších diel svetovej barokovej literatúry, tradične označované ako biblický epos. Tento alegorický obraz sveta o ceste za poznaním a spásou však presahuje toto zaradenie. John Milton vnáša do svojej epickej básne filozofický rozmer: zobrazuje zápas dobra so zlom, ktorý sa začína vzburou anjelov a sprevádza ľudstvo celými jeho dejinami. Anglický básnik 17.storočia (1608-1674) ho zložil v blankverse – do tých čias vyhradenom dráme. V tomto päťstopovom jambickom verši písal svoje tragédie William Shakespeare. Aj zásluhou brilantného umeleckého spracovania toto dielo stojí hneď vedľa Danteho Božskej komédie či Goetheho Fausta, nadväzujúc na odkaz antických básnikov – najmä Homéra, Vergília a Ovídia.

Projekt Parnas, ktorý sa zaoberá literárnym čítaním a rozhovormi, prebieha od pondelka do štvrtka. Každý týždeň obsahuje štyri polhodinové relácie, pričom celkovo ich je 45. V piatok sú relácie venované rozhovorom.

Vydanie Strateného raja z roku 2020 bolo ocenené Krištáľovým krídlom, a jeho preklad zabezpečil prof. Marián Andričík, ktorý pôsobí na Katedre slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Odborné komentáre k reláciám poskytuje práve prof. Andričík.

Interpretácií sa ujal Štefan Bučko, člen Činohry Slovenského národného divadla, a obsahy číta Katarína Šafaříková. Hudobnú dramaturgiu zabezpečuje Lýgia Vojtková.Hlavným zvukovým majstrom je Stanislav Kaclík.

Celý projekt moderuje a režíruje Táňa Kusá, ktorá je zároveň jeho autorkou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)