Interview Plus – Ivana Svobodová (2024)

Ivana Svobodová, reportérka týdeníku Respekt. Občané Horní Lidče na Vsetínsku v referendu odmítli už zahájenou výstavbu domova pro seniory. Někteří rodiče vysvětlují, že si nepřejí, aby se jejich děti docházející do školy v sousedství, musely dívat na spoluobčany v pokročilém věku. Jak plánovaná stavba skončí a co celý případ říká o fungování přímé demokracie? Šárce Fenykové bude odpovídat Ivana Svobodová, která osudy hornolidečského domova sleduje. Moderuje Šárka Fenyková.

Natočeno 2024. Premiéra 17. 10. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Fenyková, Šárka – ert (= Erhart, Michael): V Horní Lidči si odhlasovali, že nechtějí domov pro seniory. A teď se cítí dotčení, říká novinářka. In web ČRo Plus, 17. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Občané Horní Lidče na Vsetínsku v referendu odmítli už zahájenou výstavbu domova pro seniory. Obec hodlá ve stavbě pokračovat, jinak by prý byl porušen zákon. „Jsme zvyklí, že lidé odmítají centra pro závislé nebo komunitní bydlení pro lidi s mentálním handicapem. Můžeme si o tom myslet cokoli, ale někteří mají strach z neznámého. Ale zde odmítli stáří – něco, co nás všechny čeká,“ shrnuje novinářka Ivana Svobodová, která se tématu věnuje.

Někteří rodiče vysvětlují, že si nepřejí, aby se jejich děti docházející do školy v sousedství musely dívat na spoluobčany v pokročilém věku. Podle Svobodové ale nelze jednoznačně říci, co místním vadí.

„Ti občané jsou velice dotčení tím, že se o nich mluví jako o lidech, kteří nechtějí ve své obci domov pro seniory. Jenže oni o sobě tuto zprávu dali sami. Uvádějí mnoho jiných důvodů, některé bizarní, jiné k zamyšlení. Ale nakonec jsme vždy došli k tomu, že pohled na staré lidi není úplně to, co by chtěli mít vedle školy,“ shrnuje.

To byl podle ní i hlavní motiv rodiny, která referendum iniciovala. „Paní mi doslova řekla, že její dcery, které půjdou za chvíli do školy, by se musely koukat na lidi na konci života, což pro ně není vhodné. To byl ten první argument. A pak začali zpětně dohledávat, co by ještě mohlo vadit. Alespoň tak to na mě působí,“ dodává novinářka. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)