Téma Plus – Dlouhý život Jiřího Pelikána (2024)

Přední reformní komunista, někdejší ředitel československé televize a po odchodu do Itálie reprezentant levicového exilu – to byl Jiří Pelikán. Jeho příběh připomene David Hertl.

Natočeno 2024. Premiéra 19. 10. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 54 min.).

Lit.: Hertl, David: Reformní socialista a pozdější poradce Havla Jiří Pelikán své působení po únoru 1948 hodnotil kriticky. In web ČRo Plus, 19. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jiří Pelikán byl přední reformní komunista. V 60. letech byl ředitelem Československé televize, po odchodu do Itálie reprezentantem levicového exilu, vydavatelem časopisu Listy a následně italským europoslancem. Své působení bezprostředně po roce 1948 hodnotil velmi kriticky. Nikdy se nepřestal hlásit k levicové orientaci, které říkal „reformní socialismus“.

Prohlašoval se za přesvědčeného zastánce EU se sociálně a ekologicky orientovaným hospodářstvím. Jeho složitý život přibližuje David Hertl.

Jiří Pelikán se narodil 7. února 1923 v Olomouci a už v roce 1939 vstoupil do KSČ. Následující rok jej zatklo gestapo, po pěti měsících byl propuštěn. O rok později odešel od rodičů a zbytek období okupace žil v ilegalitě. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)