GenZ – Dokument Roztroušení (2024)

Daniela Chrobozcková. „Smířit se znamená naučit se s tím žít.“  Dokument MUNI a debata s autorkou Danielou Chroboczkovou. Rozhovor připravil Jan Hanák.

Natočeno 2024. Webová premiéra 19. 10. 2024 (Spotify GenZ, 46 min.).

Lit.: anonym (= Hanák, Jan): Dokument Roztroušení. In web Spotify, 19. 10. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Autorský rozhlasový dokument věnovaný šokujícímu setkání mladého člověka s vlastní diagnózou roztroušené sklerózy a otázkou, zda a jak lze s tímto těžkým onemocněním žít, respektive se s ním smířit. V prvé řadě je třeba ocenit autorčinu odvahu vyjít na světlo s tématem, kterého se mnoho lidí děsí, přitom bez zatěžkávajícího, téměř povinného smutku, který podobná témata občas nevhodně až kýčovitě provází. Dokument těžké téma vypráví s jistou lehkostí, což umožňuje pozice protagonistek, které všechny s touto nemocí žijí. Tento styl vyprávění téma nezlehčuje, ale lidi žijící s touto diagnózou celkem inkluzivně uvádí do světa lidí relativně zdravých. A přesahy se zde samozřejmě nabízejí, protože analogický razantní nechtěný zásek, který dosavadní život zásadně proměňuje, ať už v jakékoliv podobě, se většině z nás buď už stal, nebo se pravděpodobně někdy stane, i když ještě není jasné, v jakých kulisách.

Dokument vypráví skrze výpovědi čtyř protagonistek natáčené v různých zvukových prostředích, což snímku dává jistou životnost, tedy že nepřebývají samy uzavřené kdesi ve vzduchoprázdnu, ale i nadále v reálném životě. „Smířit se znamená naučit se s tím žít,“ říká jedna z protagonistek, což představuje jednu z ústředních výpovědí snímku. Nezní to na první poslech nijak zvlášť objevně, přelomově, katarzně, ale v situaci takového životního zlomu je dost možná právě toto tím zásadním zjištěním, snad právě proto, že neokázalým.

Dokument bude v upravené kratší verzi uveden ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)