Mozaika – Miloš Urban a jeho nová kniha Dr. Alz (2024)

Připravila Šárka Jančíková.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 10. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13 min.).

Lit.: nav – Jančíková, Šárka: Babička mi usilovala o život. Nemoc z ní udělala malé, staré, seschlé monstrum, říká Miloš Urban. In web ČRo 3 Vltava, 23. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Introspektivní ponor do mysli a duše nemocného starce, hořkost i humor bizarních situací, ale i děs a dojetí. To vše nabízí právě vydaná nová kniha Dr. Alz spisovatele Miloše Urbana.

Myslím si, že je potřeba tu nemoc nasvítit i z jiných úhlů. Ukázat, že není vždycky všem dnům konec a že nemusí být úplně tragická, ale že je vlastně nebezpečná, říká Miloš Urban.

„Od 18 let mě trápí zážitek, který jsem měl se svojí babičkou. Nevím, zda měla, nebo neměla Alzheimera, každopádně to byla nějaká stařecká demence, i když tak stará na dnešní poměry nebyla. Bylo jí nějakých 75, 76 let… a začala mně a bráchovi usilovat o život. A bylo to úplně absurdní, protože babička byla celý život strašně milá a nekonfliktní osoba, vždycky nám vařila a pekla. A pak z vás ta nemoc udělá takové malé, staré, seschlé monstrum,“ líčí Miloš Urban svoje motivace k uchopení tématu Alzheimerovy choroby.

Poslechněte si celý rozhovor s Milošem Urbanem o jeho nové knize, psaní, vzpomínkách… A proč zrovna název Dr. Alz?  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)