Na silvestra v Helemichli aneb Generál Ivanka (1964)

Pavel Šrut a Jan Vodňanský. Muzikál. Hudba Petr Skoumal. Dramaturgie Alena Břízová a Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Účinkují Jiří Šašek, Jaroslav Štajnc, Karel Gott, Jiřina Bohdalová, Václav Trégl, Karel Effa, Luděk Kopřiva, Jiří Lír, Oldřich Dědek, Zdenka Švabíková, Jiří Sovák, Eliška Ciklová, Arnošt Faltýnek, Věra Havlatová, Karel Oprich.

Natočeno 1964. Premiéra 31. 12. 1964 (Praha, 13:15 h.). Obnovená premiéra 31. 12. 2011 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.). Repríza  5. 12. 2016 (16:26 – 17:20 h.) v cyklu Rádio Retro – Šťastné a veselé IV.

Vydala Radiotéka v roce 2014 (MP3).

Pozn.: V bláznivém silvestrovském muzikálu „Na Silvestra v Helemichli“ autorů Pavla Šruta, Jana Vodňanského a Petra Skoumala se vypravíme do císařství v Helemichli, kde je sice všechno „tak trochu“ na ruby, ale kde vládne veselí a dobrá nálada. Uslyšíte mj. Jiřího Šaška, Jiřinu Bohdalovou, Václava Trégla, Karla Effu i Karla Gotta! (anotace)

Lit.: Nešvera, Karel: Rozhlasový Silvestr připraven. In Večerní Praha, 30. 12. 1964, s. 3 (zpráva). – Cit.: „… Velmi hezký odpolední program (…) má ambice líbit se i dospělým.“

anonym: Písničky při kytaře. In Práce, 31. 12. 1964, s. 5 (recenze). – Cit.: „… zajímavá a vtipná…“

-st- (= Kráslová, Nasťa): Rozhlasový Silvestr velkým i malým. In Svobodné Slovo, 31. 12. 1964, s. 4 (recenze). – Cit.: „Zvláštní pochvalu zasluhuje (…) Je to moderní dětský musical, jehož humor a básnivost jistě vzruší dětskou fantazii. Stojí za poslechnutí i pro velké.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

V roce 1965 hrál tento pohádkový muzikál divadelní ochotnický soubor při Jihomoravském divadle ve Znojmě, navštívili jsme oblastní scény, Jihlavu, Uherské Hradiště, Žďár…Jako dítě jsem byla v tanečním komparsu a dokonce mám fotografie.Od té doby znám písně pana Vodňanského a učila jsem je své syny i později pak školáky. Nedávno jsme měli jana vodńnského opět ve Znojmě a tak jsme zavzpomínali.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)