Rádio Retro – Šťastné a veselé IV. (2016)

Připravil a uvádí Tomáš Černý. Výběr nahrávek z archivu Českého rozhlasu uvádí Tomáš Černý a Jan Kovařík. Dramaturgie Eva Ješutová a Tomáš Bělohlávek (archiv ČRo).

Natočeno 2016. Premiéra 5. 12. 2016.

Lit.: Ryss, Lucie: Šťastné a veselé? Ne vždy. Přinášíme to nejlepší z veselých i chmurných Vánoc naší historie. In web ČRo Archiv rozhlasu, 2. 12. 2016 (článek). – Cit.:  Čtvrtým rokem o Mikuláši přineseme 28 hodin archivních nahrávek rozhlasových pořačů z let 1937 až 1995 pro adventní, vánoční i silvestrovský nebo novoroční poslech. Dozvíte se, co si ženy nepřály pod stromeček dva roky před válkou, jak se slavily Vánoce na Valašsku před stoletím či kdo se staral o Třebechovický betlém v první půli šedesátých let.

Autoři vybrali staré pásky, které – až na drobné výjimky – dosud ve vánočním speciálu Rádia Retro nezazněly.

Šťastné a veselé Rádio Retro vysílá od půlnoci 5. prosince až do prvních dnů roku 2017. Poslouchat ho můžete na webu, v mobilní aplikaci iRadio, přes satelit nebo v systému pozemního digitálního vysílání DAB.

„Mezi emotivní vánoční obrázky jsme zařadili reportáž ze spojeneckého vysílání BBC z roku 1944, kde zaznívá báseň o domově se vzpomínkou na vojáka, který ji měl přednést na Štědrý večer v bunkru mezi zákopy, ale 23. prosince padl na hlídce. Protějškem rozhovorů s Čechoslováky u Dunkerque je vánoční poselství státního prezidenta Emila Háchy z roku 1939, z něhož je znát šeď a trýzeň protektorátního strachu,“ říká dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý. 

Lehký úsměv navodí vyprávění malíře Jana Slavíčka, jehož hlavní kouzlo spočívá ve vzpomínce na rok 1908, kdy budoucí mistr palety dostal svoje první štětce a konývku na terpentýn. A k zamyšlení přivede Miroslav Horníček v pořadu Tichá pošta z roku 1965, kde přemítá o anonymních dopisech a jejich pisatelích odhodlaných urazit, zaútočit, nezajímat se o skutečnost a její podrobnosti – jak to dnešnímu člověku připomíná fenomén internetových diskusí.

Estetiku vánočního rádia dokresluje hlas nezapomenutelného Karla Högera, jehož uslyšíme vyprávět o herecké práci v divadle, ve filmu, televizi a rozhlase a následně brilantně přednést povídku Jaroslava Haška Hodina pravopisu natočenou v padesátých letech.

Šťastné a veselé Rádio Retro nabízí také hudební archiválie. Nejen hudbu gramofonovou, ale také provozovanou speciálně pro vysílání před desítkami let. Pro leckoho může být objevem Serenáda od Jakuba Jana Ryby a jiný si vychutná Serenádu Sukovu, která už od konce druhé světové války nechybí na rozhlasové vlně o žádném Štědrém večeru. Z hudebního fondu archivu Českého rozhlasu jsme vybrali nahrávku z roku 1960, kde Serenádu Josefa Suka hraje orchestr z Japonska.

Obsah tématického cyklu:

    0:00     Co nechtějí ženy k Ježíšku (1937)

Humorná přednáška Maru Russové vysílaná v Rozhlase pro ženy. Fragment snímku.

    0:05    České jesličky (1938)

Přednáška Heleny Johnové, profesorky Vysoké školy umělecoprůmyslové v Praze. Popisuje jesličky z okolí Příbrami, v Orlických horách a v Třebíči, hovoří o stavění betlémů v jednotlivých krajích. Dále o tom, že byla vyzvána Jednotou pro dostavení chrámu sv. Víta na Pražském hradě, aby vypracovala návrh na dosud chybějící jesle v naší katedrále. Fragment nahrávky.

    0:13    Vánoční projev Emila Háchy (1939)

Úvaha státního prezidenta o úloze a významu Vánoc.

    0:22    Vánoční projev Jana Šrámka (1940)

Na vlnách BBC z Londýna hovoří předseda československé exilové vlády. Zdraví přátele doma, ve vyhnanství i v zámoří, občany a vojáky k nastávajícím svátkům.

    0:30    Vánoce u čs. jednotky v Dunkerque (1944)

Reportáž z fronty, vánoční pozdravy vojáků a obrázek jejich Štědrého večera v bunkru. Hovoří redaktoři Kocourek a Tiller.

    0:47    Pásli ovce Valaši (1945)

Štědrý večer v Rožnově pod Radhošťem. Rozhlasové pásmo z Valašska sestavil Miloš Kulišťák, průvodní slovo hovoří F.K.Zeman. Účinkuje ochotnická družina z Rožnova pod Radhošťem. Režie Vítězslav Mokroš.

    1:29    Štědrý den (1956)

Melodram Zdeňka Fibicha na báseň Karla Jaromíra Erbena. Účinkuje Růžena Nasková. Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK řídí František Dyk.

    1:44    Josef Suk: Serenáda pro smyčcový orchestr (1960)

Tradiční zvuk rozhlasového Štědrého večera od konce druhé světové války. Tokijský symfonický orchestr, řídí Masaši Ueda.

    2:17    Prstem po mapě (1960)

Pořad o městech, vesnicích a lidech šumavského povodí Otavy. Napsali Ivana Pietraszková a Ilja Kučera. Hudbu složil Josef Pech, zpívá Dr. Miroslav Šuba a soubor Kvítko, režie Jiří Hesoun. Účinkují Jiří Pick, Svatopluk Skládal, Karel Hlušička, Jan Skopeček a další.

    3:13    Písničky Voskovce, Wericha a Ježka (1962)

Uvádí Jan Werich, vypráví o tom, jak písničky vznikaly a jaká při tom byla atmosféra.

    3:43    Hraje orchestr R. A. Dvorského (1940)

Melodie v podání, které se dnes v rádiu často neslyší.

    4:00    Vánoce s hlasatelkou Hedou Čechovou (2010)

Vyprávění a vzpomínky s koledami a archivními nahrávkami. Heda Čechová uvádí ukázky u pořadů, na kterých v rozhlase spolupracovala mezi léty 1947 a 1960.

    7:00    Jan Tříska sám doma s hudbou (1967)

Úvahy a písničky. Spolupracovali Karel Weinlich a Mlhoš Kafka.

    8:00    Jiří Horák: Čertův mlýn (1955)

Na námět pohádky Jiřího Horáka napsal volně veršem Zdeněk Skořepa. Hudbu složil a řídí Evžen Illín, režie Karel Weinlich. Účinkují Jan Pivec, Marie Vášová, Josef Beyvl, Josef Chvalina, Theodor Pištěk, Stanislav Neumann a členové DRDS.

    8:36    Třebechovický betlém (1962)

Jak vznikl a kdo se o něj staral v době natáčení tohoto pořadu. Slovem provází Antonín Zíb.

    9:05    J. J. Ryba: Serenáda pro orchestr C dur (1958)

Hraje Česká filharmonie, řídí Karel Šejna.

    9:23    Jak se co dělá – Karel Höger (1962)

Oblíbený herec vypráví o své práci v divadle, ve filmu, v televizi a rozhlase. Připravil Petr Hořec. Režie Milan Navrátil.

    9:53    Jaroslav Hašek: Hodina pravopisu (1953)

Povídku čte Karel Höger.

    10:01    Hraje orchestr R. A. Dvorského (1947)

Melodie v podání, které se dnes v rádiu často neslyší.

    10:14    Krkonošské poudačky (1946)

Pohádky Marie Kubátové vypráví Stanislav Neumann.

    11:00    W. A. Mozart: Malá noční hudba (1956)

Hraje Pražský komorní orchestr, provedení nastudoval Vladimír Hanousek.

    11:17    Dvanácte dnů vánočních (1985)

Francouzská lidová báseň z 18.století. Účinkují Klára Jerneková a Pavel Soukup. Překlad Ivan Wernisch. Režie Olga Valentová.

    11:25    Singers Unlimited – vánoční LP

    12:00    Vánoce s redaktorkou Stanislavou Dufkovou (2010)

Dlouholetá rozhlasová moderátorka a autorka nesčetných vydání Hosta do domu či Písniček od srdce vzpomíná a uvádí ukázky z pořadů, které připravila.

    15:00    Vladimír Pucholt sám doma s hudbou (1965)

Písničky a úvahy mladého herce. Připravil Václav Cibula.

    16:00    Jak se dělají vánoční písničky? (1968)

Na to se zeptal redaktor Bedřich Zelenka hudebního skladatele Jaromíra Vomáčky.

    16:26    Na Silvestra v Helemichli (1966)

Hudební komedie pro děti s texty a písničkami Pavla Šruta, Petra Skoumala a Jana Vodňanského. Účinkují Jiří Sovák, Václav Trégl, Eliška Ciklová, Jiřina Bohdalová, Karel Gott, Karel Effa, Jiří Lír, Luděk Kopřiva a další. Režie Karel Weinlich.

    17:20    Nat King Cole – vánoční LP

    17:35    Tichá pošta (1965)

Známé i neznámé melodie známým i neznámým lidem posílá Miroslav Horníček. Přemítá o anonymních dopisech a jejich pisatelích. Režie Jiří Aplt, hudební spolupráce Vladimír Truc.

    18:04    Rozhovor s Miroslavem Horníčkem (1966)

V programové řadě Lidé, život, doba hovoří s Miroslavem Horníčkem redaktorka Míla Semrádová.

    18:24    Tichá pošta (1965)

Štědrovečerní vydání oblíbeného pořadu Miroslava Horníčka. Režie Jiří Aplt, hudební spolupráce Vladimír Truc.

    18:54    Božena Němcová: Sůl nad zlato (1955)

Klasickou pohádku z knihy Národní báchorky a pověsti čte Otýlie Beníšková.

    19:22    Bedřich Smetana: Z mého života (1954)

Smyčcový kvartet č. 1 e moll hraje Smetanovo kvarteto.

    19:51    Vánoční vzpomínka malíře Jana Slavíčka (1960)

    20:00    Vánoce se Stanislavem Motlem (2010)

Vyprávění reportéra, kterého známe jako neúnavného objevitele mnoha historických i současných událostí. Zde vypráví a vzpomíná v klidu pod lampou na své zážitky z cest po celém světě.

23:01    Vánoční Meteor (1972)

Sváteční vydání populárně-vědeckého magazínu připravili Oldřich Unger, Bohumil Kolář a Dagmar Sedláčková. Hudební spolupráce Jaroslav Uhlíř, režie Ladislav Rybišar.

0:00    Malováno vanilkou (1980)

Vánoce očima velkých českých malířů. Připravila Vlasta Skalická. Účinkují Dana Medřická, Petr Haničinec a Jaromír Spal. Režie Petr Adler.

0:44    Jitřenka o poctivosti, pravdě a lži (1967)

Beseda s dětmi o lidských vlastnostech. Připravili a uvádějí Pavel Tumlíř a Vlado Príkazský.

1:17     Mireille Mathieu’s Christmas – jedna strana LP

1:28    Nám je zima vhod (1964)

Rozhlasový návod na zasněženou dovolenou v Jeseníkách. Pořad připravila Irena Večeřová. Pořadem provází Otakar Dadák. Hovoří pracovníci záchranné služby, lyžaři, chataři a lesníci. Vzpomínku na „vysílačku Černý pes“ přidává Jiří Štuchal.

2:31   Jaroslav Hašek: Štědrý večer v sirotčinci (1956)

Povídku čte Rudolf Hrušínský.

2:39     Meteor – Silvestr v ZOO (1967)

Zimní vycházky za zvířaty skrze nahrávky jejich hlasů a zvukových projevů. Připravil a uvádí Oldřich Unger, hudební improvizace Míša Polák, hovoří Josef Král. Režie Petr Obdržálek.

3:11      Zápisník zahraničních zpravodajů (1995)

Vánoční svátky a zvyky ve světě. Uvádí Barbora Kroužková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)