Svědek věku cynismu (1992)

Průvodce literární tvorbou Karla Pecky pro rozhlas připravil Jiří Langer. Režie Petr Adler.

Účinkují Michal Pavlata a Josef Velda.

Natočeno 1992. Obnovená premiéra 17. 11. 2010 (60 min.). Repríza 16. 12. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Schůzky s literaturou.

Pozn.:Karel Pecka se narodil jako syn člena finanční stráže a do roku 1934 bydlel s rodiči nedaleko Lučence. Do školy začal chodit v Českých Budějovicích. Po ukončení dvouleté obchodní akademie pracoval krátce jako úředník v Tesle Praha. Po 2. světové válce si doplnil vzdělání na obchodní akademii, kde roku 1948 složil maturitu.

V květnu roku 1949 byl Karel Pecka zatčen a odsouzen k jedenáctiletému vězení pro údajnou velezradu, rozšiřování protistátních tiskovin a pokus o překročení státních hranic. Celou délku trestu přetrpěl v nejtvrdších podmínkách trestných pracovních táborů a uranových dolů v Kladně, Jáchymově a v Příbrami. Potom musel ještě splnit vojenskou povinnost u pomocných technických praporů (PTP). Poté pracoval jako jevištní technik v Národním divadle a od roku 1965 neměl stálé zaměstnání a věnoval se jen literatuře.

Po roce 1969 patřil Karel Pecka k ineditním autorům. Jeho nová díla vycházela v samizdatech a v zahraničí a až po roce 1989 knižně. Sám pracoval v manuální profesi až do odchodu do důchodu.

Knihy Karla Pecky otevřeně pojmenovávají skutečnosti, o nichž se dříve nepsalo. Navíc tak činil autor, který vše sám prožil a autobiografické rysy jeho próz v nich byly zcela zřejmé. Literární dílo Karla Pecky je mimořádnými životními zážitky ve zcela extrémních podmínkách osobní i společenské nesvobody odrazem 50. – 80. let v Československu. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)