Britský rok – Dvořák a Anglie 1/5 (2010)

Připravil David Beveridge.

Natočeno 2010. Premiéra prvního dílu 22. 11. 2010 (10 min.).

Obsah: 1. Nová kapitola ve světovém uznání českého umění – Dvořákovy první cesty do Anglie. – 2. Londýnští filharmonici podněcují symfonii, která „hýbá světem“ – Dvořákovu Sedmou. – 3. Festival v Birminghamu objednává kantátu – a Erbenovy Svatební košile s Dvořákovou hudbou se stávají hitem po celé Británii. – 4. Pro festival v Leedsu vzniká jedno z Dvořákových klíčových děl – oratorium Svatá Ludmila. – 5. Rekviem, Dvořákovy poslední návštěvy Anglie a britský ohlas na jeho hudbu až po dnešek.

Lit.: (anonym): Dvořák a Anglie. In web ČRo 22. 11 2010 (anotace). – Cit.: Dvořák a Anglie, to je téma pětice pořadů zabývajících se uměleckými cestami skladatele a dirigenta Antonína Dvořáka do Británie a jeho tamními úspěchy. Autorem těchto poledních desetiminutovek hlásících se k cyklu Britský rok je v týdnu od 22. 11. americký muzikolog David Beveridge, který dlouhodobě žije v Česku a věnuje se výzkumu české hudby, zejména právě Antonínu Dvořákovi.

David Beveridge přináší základní fakta, některé nové poznatky vzešlé ze studia korespondence a dalších dvořákovských materiálů i postřehy cizince týkající se emancipace české kultury v 19. století a jejího vztahu ke kultuře německé; díky svému nezaujatému pohledu rovněž snadněji vysvětluje výjimečně příznivý ohlas, který získávala Dvořákova hudba v Anglii – Britové, nezatížení národnostními aspekty středoevropského kulturního dění, oceňovali totiž přímočaře na Dvořákově hudbě především její ryze umělecké hodnoty.

Pořady přibližují premiéry Sedmé a Osmé symfonie i uvedení oratorií Svatební košile a Svatá Ludmila a kantáty na text mše za zemřelé – Rekviem. Odehrály se nejen v Londýně, ale mimo jiné také v Birminghamu a Leedsu. Dvořák se během desítky cest, z nichž některé trvaly až měsíc, představil v Británii většinou současně jako dirigent svých děl.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)