O svobodných časopisech v nesvobodné době. Jiří Voráč vypráví o vydávání samizdatových časopisů v Brně (2024)

Připravila Alena Blažejovská.

Hovoří Jiří Voráč, který je spolu s Evou Čechovou kurátorem výstavy Brněnský samizdat.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 19. 10. 2024 v rámci pořad Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 19 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena: O svobodných časopisech v nesvobodné době. Jiří Voráč vypráví o vydávání samizdatových časopisů v Brně. In web ČRo Brno, 19. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Moravské zemské knihovně byla 14. října otevřena výstava Brněnský samizdat – svobodné časopisy v nesvobodné době. Jejími kurátory jsou Jiří Voráč a Eva Čechová. Projekt se hlásí ke Dni samizdatu, který připadá na 12. říjen. Ten se letos u nás poprvé slavil jako Významný den.

Sám Jiří Voráč působil v osmdesátých letech v redakci studentské Revue 88. Právě její někdejší redaktoři se po třiceti letech sešli a napadlo je vytvořit projekt, který by samizdatové časopisy vycházející v Brně před rokem 1989 připomněl. Tento projekt vyústil ve výstavu představující osm vybraných časopisů. Vedle studentských zahrnuje i kulturní, společensko-politické, katolické a výtvarné samizdatové časopisy. „Vesměs se jedná o generační podniky tehdejších dvacátníků až třicátníků, až na jednu výjimku,“ uvádí Jiří Voráč. „Dali jsme přednost zaměření na detail nebo konkrétní výseč před panoramatickým přehledem. Domníváme se, že detail často může být výmluvnější než celek.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)