Politický věhlas pana Trubla (1999)

František Herites. Četba povídky ze sbírky Na niti humoru (1898). Dramaturgie Hana Soukupová. Zvukový mistr Pavel Schober.  Režie Aleš Vrzák.

Čte Otakar Bílek.

Natočeno ve studiu České Budějovice v roce 1999. Repríza 30. 5. 2021 (ČRo České Budějovice, 18 min.) v cyklu Čtení na neděli.

Lit.: Toušková, Martina: František Herites: Politický věhlas pana Trubla. Úsměvné vyprávění o tom, jak lehké je státi se poslancem. In web ČRo České Budějovice, 30. květen 2021 (článek). – Cit.: Stačí být celkem známým a prosperujícím obchodníkem a pravidelně číst noviny. To v povídce Františka Heritese stačí k tomu, aby se pan Trubl dostal do politiky. Ale pozor – na každého se vždycky něco vyčenichá, varuje obchodníka jeho praktická a rozšafná žena. (…)

František Herites se narodil 27. února 1851 ve Vodňanech v rodině lékárníka. Vychodil gymnázium v Písku. Na otcovo přání studoval farmacii, nejdříve v Praze, poté ve Štýrském Hradci. Po studiích se za prací stěhoval na různá místa Čech a Moravy.

Po otcově smrti v roce 1883 převzal rodinnou lékárnu na vodňanském náměstí a vedl ji až do roku 1896, kdy byl kvůli dluhům nucen lékárnu i rodný dům prodat. V první polovině 90. let byl František Herites čtyři roky také vodňanským starostou, zasloužil se například o napojení jihočeských Vodňan na železnici a o zahájení úprav tamního kostela.

V roce 1896 se i s rodinou odstěhoval do Prahy. Tady pracoval nejdříve jako revizor lékárnických účtů, v roce 1897 se stal sekretářem Lékárnického grémia a zůstal jím až do odchodu do penze v roce 1925. Po odchodu do výslužby se přestěhoval zpátky do rodného města, které mu darovalo na budějovickém předměstí pozemek k postavení vily, kam převezl svůj bohatý literární archiv a umělecké sbírky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)