Princezny a loupežníci aneb Zmatky kolem Katky (2011)

Vojtěch Vacke. Původní rozhlasová pohádka. Dramaturgie Hana Hložková. Texty písní Jiří Jelínek. Hudba Zdeněk Král. Mistr zvuku Lukáš Dolejší. Režie Hana Mikolášková.

Osoby a obsazení: Král (Zdeněk Junák), chůva (Marie Ludvíková), princezna Katka (Sylva Siničáková), princezna Kateřina (Michaela Kotěrová), princezna Káťa (Marie Vančurová), Kuba (Pavel Vacek), Pinguin (Petr Jeništa), Žofie (Eva Novotná), loupežník Pankrác (Václav Vašák), loupežník Servác (Jiří Vyorálek), loupežník Bonifác (Michal Bumbálek).

Nastudovalo Brno v roce 2011 (54 min.). Premiéra 1. 5. 2013 (ČRo 2 Praha, 12:00 h.). Repríza 26. 3. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.), 29. 7. 2021 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.); 9. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Pozn.: V roce 1990 vznikla televizní verze pohádky nazvaná Zmatky kolem Katky (režie Vlasta Janečková).

Lit.: -hh- (= Hložková, Hana): Dvojka připravila na 1. května premiéru veselé pohádky Praštěná princezna. In web ČRo 2 Praha, duben 2013 (anotace). – Cit.: Rozpustilá pohádka se odehrává v království, jehož štěstí závisí na dávné věštbě. Aby se vyplnila, pojmenoval panovník této země své tři dcery pro jistotu stejným jménem – Kateřina. Tím však způsobil svým poddaným nemalé trampoty, neboť rozeznat trojčata nebylo snadné. Naštěstí měly princezny Kateřina, Katka a Káťa odlišné povahy. A právě svéhlavá Katka si jednou pohněvala královského otce tak, že se rozhodl ji potrestat – provdat ji za velkovévodu Pinguina. Ale takový příkaz nemohla splnit, protože měla ráda pasáčka vepřů Kubu. Nezbylo tedy nic jiného než společně vymyslet plán, jak krále přimět, aby trest zrušil. Důležitou úlohu v něm sehraje obávaná loupežnická banda sídlící v Havraním lese. S vyhlídkou tučné odměny a pod tlakem rázné loupežnické hospodyně se totiž do královského konfliktu ráda zaplete. Kolotoč nedorozumění a humorných událostí, které se tím spustí, nakonec nalezne šťastné řešení.

Spisovatel, scenárista a dramatik Vojtěch Vacke (1945 – 1991) se ve své tvorbě zaměřoval zejména na témata pro děti a mládež. Přestože napsal několik próz (Veronika, holka nešťastná, Ztroskotání na vysněné řece aj.), nejznámějšími jsou jeho scénáře k filmům Sonáta pro Zrzku a Třetí skoba pro kocoura. Neopomenutelným žánrem, kterému se autor věnoval, byly pohádky např. Pohádka z klobouku, Jak se bubnuje na princezny, Pohádka o Honzovi a hloupé víle Rozárce, jež se dodnes uvádějí na profesionálních i amatérských scénách. Také Princezny a loupežníci aneb Zmatky kolem Katky jsou původně divadelní hrou, jejíž rozhlasová podoba vznikla v brněnském studiu Českého rozhlasu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)