U útulku 5 1/10 (2004)

Edgar Dutka. Desetidílná četba na pokračování. Připravil Jiří Červenka. Dramaturg Jiří Vondráček. Zvukový mistr Jiří Fuhrman. Režie Ivan Chrz.

Účinkuje Svatopluk Skopal.

Natočeno 2004 (celkem 4:05 hod.). Repríza 1. dílu 15. 5. 2010 (ČRo 3 Vltava, 18.30 h.) v cyklu Četba na pokračování; 24. 5. 2021 (ČRo České Budějovice, 18.05 h.) v cyklu Podvečerní čtení; 1. dílu 22. 8. 2023 (ČRo 3 Vltava, 23:00 h.) v cyklu Četba s hvězdičkou.

Pozn.: Kniha „U útulku 5″ byla nominována na cenu Magnesia Litera 2004.

Lit.: anonym: Edgar Dutka: U útulku 5. In web ČRo 3 Vltava, 13. květen 2010 (článek). – Cit.: Edgar Dutka se narodil v roce 1941. V roce 1971 absolvoval Filmovou akademii muzických umění v Praze, v oboru televizní scenáristika a dramaturgie. Jeden rok pracoval jako scénárista ve filmovém studiu na Barrandově. Poté se vydal na dráhu nezávislého umělce, pracoval pro televizi, rozhlas i divadlo. Od roku 1974 do roku 1991 pracoval jako dramaturg, scénárista a ředitel v ateliéru animovaných filmů (ve světoznámém Studiu Jiřího Trnky a Bratři v triku). Od roku 1991 učí scenáristiku celovečerních filmů a dějiny animace na FAMU, Vysoké škole umělecko-průmyslové a na Karlově univerzitě v Praze. Jako autor nebo spoluautor pracoval na 43 animovaných filmech (za mnoho z nich získal mezinárodní uznání – nominaci na cenu Britské královské akademie, Grand Prix v Odensee, cenu poroty na filmovém festivalu v Cannes a další)…. (…)

Prózy z tohoto souboru vznikly v první polovině 60. let. V té době neměly naději na vydání. Popisuje v nich pohledem sedmiletého chlapce dva roky strávené v Dětském domově s výmluvnou adresou poté, co byla jeho matka v listopadu 1948 zatčena a pak i odsouzena. Krutost a nesmyslnost režimu autor zobrazuje nepřímo, avšak zároveň přesně a se zvláštním půvabem vystihuje atmosféru doby na sklonku 40. a na počátku 50. let. Přičiňuje se o to rovněž humorné vidění událostí i svébytný jazyk s četnými dnes už zapomenutými výrazy. Kniha Edgara Dutky byla nominována na cenu Magnesia Litera 2004. (…)

Lit.: Toušková, Martina: Edgar Dutka: U útulku 5. Autobiografické vyprávění o chlapci, který žije na konci 40. let v dětském domově. In web ČRo České Budějovice, 28. květen 2021 (článek). – Cit.: Příběh o drobných radostech a patáliích sedmiletého Bena, který se po zatčení své matky v těžké době na přelomu 40. a 50. let dostal do dětského domova, přinášíme jako desetidílnou četbu na pokračování.

Próza U útulku 5 pochází z povídkové knížky, která byla v roce 2004 nominována na cenu Magnesia Litera. Její autor Edgar Dutka se narodil před 80 lety – 21. května 1941. (…)

Svou literární prvotinu, autobiografické vyprávění o radostech i patáliích v neradostných podmínkách dětského domova napsal Edgar Dutka už na počátku 60. let. Nakladatelé ale tehdy jeho rukopis odmítali. Otištěno bylo v roce 1967 pouze několik jeho částí v brněnském almanachu Konfrontace.

Na polozapomenutou sérii povídek se autor rozpomněl až po téměř čtyřiceti letech, když našel starou fotografii z dětského domova. Povídková próza U útulku 5 vyšla v roce 2003 v nakladatelství Prostor.

„Když jsem v šedesátých letech psal U útulku 5, tak jsem to považoval za výtečné téma, protože jsou to pro mne dramatické zážitky, a vůbec jsem to nebral jako hořkou vzpomínku. Pro mě to byl cikánský život, tehdy v dětském domově vládla velká svoboda, nikdo se o nikoho nestaral, chodili jsme za školu, užívali si přírody a sem tam jsme dostali namláceno, samozřejmě. Tím pádem to pro mě byly krásné zážitky a až s odstupem jsem pochopil, že jiné děti měly jiný život,“ řekl.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)