Letenka do Milána (1996)

Osvald Zahradník. Původní rozhlasová hra. Dramaturgie Milan Frolo. Zvuk Luboš Klásek. Technická spolupráce Emília Miháliková. Režie Osvald Zahradník.

Osoby a obsazení : Ester (Mária Královičová), Šimon (Karol Machta), Lukáš (Roman Pomajbo), Linda (Zuzana Tlučková), Vendel (Ladislav Konrád), Vagner (František Kovár), Zelko (Eduard Vítek).

Natočil Slovenský rozhlas v roce 1996. Premiéra 24. 12. 1996 (Slovensko 1, 20:00 h.; 60 min.).

Pozn.: Spoločným znakom autorovej umeleckej výpovede je vysoká humanizácia so všeľudskou platnosťou, keď sa mravné ideály stávajú východiskom i oporou v zápase človeka o naplnenie zmyslu života. Autor nám pripomína, že nie každý máme to šťastie a možnosti stáť na vrchole úspechu. Takých je vždy málo a hoci sú na výslní nemali by nikdy zabúdať na tých, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti, čo však ešte neznamená, že zároveň stratili aj morálku, dôstojnosť a česť. (anotace) – Hra byla na divadle hrána pod názvem Azyl (časopisecky vyšla v roce 1994, knižně 1998), pro rozhlas ji autor přepracoval a byla uvedena v roce 1996 pod názvem Letenka do Milána. Potřetí byla po novém přepracování uvedena pod názvem „Doletíme do Milána“ ve světové premiéře dne 18. května 2000 v Moskevském divadle N. V. Gogola.

Lit.: anonym: Letenka do Milána. In Televízia a rozhlas 52/1996, str. 15 (anotace). – Cit.: Autor vo svojej hre na úzkom spoločenstve ľudí z tzv. okraja spoločnosti poukazuje na skutočnosť, že byť na okraji či pod hladinou spoločenskej úspešnosti neznamená zároveň klesnúť na dno aj morálne či ľudsky. Skôr naopak, autor dokazuje, že čisté pramene mravných princípov ležia akoby ukryté v tieni úspešných a mocných, no ich čisté vody vyvierajú z hlbín.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)