Z pekla šťastie 1/4 (Z pekla štěstí, 2007)

Ladislav Grosman. Čtyřdílná četba na pokračování. Redakce Juraj Korpa. Hudba Alexander Berta. Zvuk Peter Krajčovič. Režie Peter Vilhan.

Účinkuje Peter Sasák.

Natočilo Literárno dramatické centrum, Štúdio Košice Slovenský rozhlas v roce 2007 (díl 30 – 31 min., celkem 2:00 hod.). Premiéra 28. 5. – 1. 6. 2007 (SRo Rádio Slovensko – SRo Rádio Regina, 21:30 hod.); 8. – 17. 7. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Peter Sever a Edita Grosmanová  (100. výročie narodenia). Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 7. 7. 2024 (článek). – Cit.: Tento týždeň dedikujeme nášmu vernému poslucháčovi Tomášovi Hurtešákovi, ktorý by 10. júla 2024 oslávil svoje 36. narodeniny. Žiaľ, v septembri 2022 nás náhle opustil. My však na neho v našom rádiu nezabúdame, pamätáme na všetky tie vzácne rozhlasové hry, ktoré sme práve vďaka nemu vylovili z veľkého rozhlasového „mora“. Týždeň osobitne venujeme aj rozhlasovému autorovi Petrovi Severovi a Edite Grosmanovej, ktorá prežila jeden z prvých dievčenských židovských transportov zo Slovenska. Obaja by sa 11. júla 2024 dožili okrúhlych stých narodenín. (…)

Tento týždeň si budeme v štyroch častiach čítať z knihy Ladislava Grosmana Z pekla šťastie. Spisovateľ Ladislav Grosman je známy ako autor novely Obchod na korze, ktorá sa stala podkladom pre rovnomenný film ocenený Oscarom. Z pozostalosti vyšlo ďalšie Grosmanovo dielo Z pekla šťastie – príbeh dvanásťročného slovenského židovského chlapca, ktorý s hlavou plnou znalostí z dobrodružných románov a sentimentálnych príbehov, zažije útek za hranice, internačný tabor, väzenie, všetko, čo mu pripraví práve prebiehajúca druhá svetová vojna. Napokon sa má znovu stretnúť s bratom a rodičmi, ktorí mali v mašinérii transportov smrti z pekla šťastie. No nakoniec je všetko celkom inak. V réžii Petra Vilhana účinkuje Peter Sasák. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)