Osudy českého divadla – není libo rozhlasový dokument?

Přemysl Hnilička

Není to ani čtvrt roku, co v nakladatelství Academia vyšla kniha Jindřicha Černého Osudy českého divadla po druhé světové válce : Divadlo a společnost 1945 – 1955. Knize předcházel seriál článku v časopise Divadelní revue (pro ukázku alespoň rok 1948). Autor chronologicky a z velké části na základě vlastních diváckých zážitků popsal situaci ve společnosti a na českých jevištích počínající, kulminující a jen zlehka povolující stalinizace.

Popis je to sugestivní, poučený a sarkasticky vtipný. Nemohl jsem si pomoct, ale hned jsem ho „slyšel“ jako rozhlasový komentář. Navíc jsem si vzpomněl na nedávno odvysílaný pořad z cyklu Fonogramy – Divadlo u mikrofonu (DUM) aneb Slepá ulička rozhlasové dramatiky? (2007), který připravil Tomáš Černý. Následný nápad byl dílem okamžiku.

Vzhledem k tomu, že archív Českého rozhlasu obsahuje nepřeberné množství zvukových záznamů přenosů z divadelních představení právě z padesátých let, nebylo by přece špatné připravit – ve spolupráci s Jindřichem Černým – rozsáhlý cyklus podle jeho knihy, v němž by tyto vzácné, ale pro běžný poslech již nepoužitelné nahrávky, mohly znovu zaznít a být postaveny do zajímavé konfrontace se vzpomínkami diváka – teatrologa.

Dávám tento nápad k dispozici všem tvůrcům v ČRo. Bez nároku na honorář, samozřejmě…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)