Fonogramy – Divadlo u mikrofonu (DUM) aneb Slepá ulička rozhlasové dramatiky? (2007)

Návraty po stopách zvuku. Připravil a uvádí Tomáš Černý. Odpovědný redaktor Vladimíra Bezdíčková.

Premiéra 25. 5. 2007 (Český rozhlas 3 – Vltava, 16:00 – 16:30 h.; 28:11 min.).

Pozn.: Obsahuje úryvky z inscenací Hrátky s čertem (1954), Vojnarka (1953), Vojnarka (1966) a Bílá nemoc (1958).

Pozn.: „…Fonogramy obsahují několik vzácných nahrávek divadelních her převzatých do rozhlasové podoby v průběhu 50. let, tedy v čase tzv. socialistického realismu. Jak vypadalo tzv. Divadlo u mikrofonu, jak se sovětský vzor podepsal na historii naší rozhlasové hry a zda to byla slepá ulička rozhlasové dramatiky, když ve Švýcarsku s něčím podobným dnes slaví úspěch, o tom více v návratech po stopách zvuku.

Dnešní výprava do rozhlasového archivu povede zhruba o půlstoletí nazpět. Do velmi složitých padesátých let, která s sebou vedle politických procesů, akcentu na těžký průmysl a usilovného budování socialismu, přinesla také socialistický realismus. Ten se neprojevoval jen ve výtvarném umění a v propagandě formou plakátů a transparentů. Socialistický realismus na vlně Československého rozhlasu přinesl mj. potlačení dramatické tvorby v podobě, do jaké se rozvinula během třicátých a čtyřicátých let. V boji s formalismem a režisérismem mělo být potlačeno všechno, co připomínalo imaginaci rozhlasovým slovem a zvukem a studia začala být zaplavována reálnými kulisami a rekvizitami od umyvadla s vodou, přes postel až po palubu lodi vystavěnou z praktikáblů. Divadlo u mikrofonu, jak se této éře začalo říkat, proslulo také otrocky přejímanými divadelními inscenacemi s bezduchým popisem scény či děje, který bez obrazu zůstával posluchačům utajen. Východiskem k tomuto tématu Fonogramů se pro jejich autora Tomáše Černého stala zvěst o experimentu jedné švýcarské rozhlasové stanice, která slaví úspěchy právě s divadlem u mikrofonu – s přímými přenosy divadelních her. Jde tedy o slepou uličku rozhlasové dramatiky, anebo o budoucnost rozhlasové zábavy? Udělejte si obrázek při poslechu dnešních návratů po stopách zvuku.“ /propagační text ČRo/

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)