Noci vlkodlaků (2007)

Mikrohra. Jiří Kratochvil. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Eva Řehořová.

Účinkují Tomáš Sagher, Radka Přibyslavská a Zdeněk Bureš.

Nastudovalo Brno. Premiéra v rámci literární revue Zelný rynk 4. srpna 2007 v 17.00 h.

Pozn.: Osmá hra z cyklu „Divadélko Silver uvádí…“.

Pozn. 2: V průběhu roku 2007 odvysílá literárně-publicistický magazín Českého rozhlasu Brno Zelný rynk cyklus dvanácti mikroher Jiřího Kratochvila, vytvořených přímo pro tento pořad. Krátká rozhlasová hra v režii Evy Řehořové zazní vždy první sobotu v měsíci. Svůj záměr vysvětluje autor takto:

„Desetiminutové mikrohry jsou, domnívám se, ideálním rozhlasovým útvarem, takže mi přišlo líto, že ho Český rozhlas nevyužívá – což je taky jedna z motivací, proč to chci zkusit: upozornit na tento útvar. Inspirace je ale mimorozhlasová: pásmo miniscének polského básníka Konstantyho Ildefonse Galczyńského Divadlo Zelená husa, u nás kdysi dávno publikované v časopise Květen. Galczyńský tak v mikroscénkách glosoval politické dění. Já však – vzhledem k tomu, že politických komentářů je u nás až přemíra, a dokonce mají už svou divadelní podobu – bych se věnoval glosám nepolitickým, nanejvýš občanským a prostě společenským, tedy jakési teatralizované fejetony. A nazval bych to Divadélko Silver uvádí. Silver je narážka na Stevensonův Ostrov pokladů (jednonohý pirát Silver), tedy groteska s pohádkovým nádechem, čímž už jsem blízko dalšímu inspiračnímu zdroji. Galczyńský se formálně inspiroval tzv. šopkou, tedy původně polskou lidovou loutkovou hrou. Mám podobný záměr: tudíž cosi mezi teatralizovaným fejetonem a tradiční českou loutkovou hrou, třeba tak, jak ji parodoval Jaroslav Hašek – nemíním totiž ve svých mikrohrách producírovat živé lidské typy, ale jen loutkovité figurky. A další inspirační zdroje: dada, Cimrmani, ale i drobné mystifikační dramatické útvary z někdejšího brněnského pořadu Na shledanou v sobotu.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)