Ano, internet zadarmo končí (2024)

Luboš Kreč. Komentář.

Natočeno 2024. Premiéra 6. 5. 2024 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Kreč, Luboš: Luboš Kreč: Ano, internet zadarmo končí. In web ČRo Plus, 6. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na českém internetu vyvolal velké pozdvižení příspěvek Ivo Lukačoviče, zakladatele a majitele portálu Seznam.cz a jednoho z nejbohatších lidí Česka. Na sociální síti X, na které je v posledních letech hodně aktivní, obsáhle vysvětloval, proč Seznam zavádí novou formu kvazi předplatného a mimo jiné napsal, že „internet zadarmo tak, jak jsme jej znali dřív, končí.“

Přestože padesátiletý byznysmen komunikuje s vnějším světem takřka výhradně prostřednictvím zpráv na síti donedávna známé jako Twitter, dostalo se jeho pojednání mimořádné pozornosti i v klasických médiích a vůbec ve veřejném prostoru.

Lukačovič přitom nenapsal nic, co by nebylo dávno zřejmé, ostatně i on sám to zmiňuje: internetové služby v Česku i ve světě se už nějakou dobu uzavírají a jiná cesta není.

Když dnes přijde návštěvník na stránky Seznamu a není na něm přihlášený svým uživatelským účtem, musí si vybrat – buď zaplatí 79 korun a bude moct číst či vyhledávat, aniž by o něm server sbíral jakákoli data, nebo se o své údaje podělí a pak neplatí nic. V minulosti šlo brouzdat Seznamem a při tom o sobě sdílet jen minimum informací.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)