Nový rozhlasový pořad ČRo 3 Vltava „Půlnoc“

Marcela Hájková

Tisková zpráva

Zvláštnímu času, který nastává na švu každého starého a nového dne, jsme se rozhodli věnovat nový pořad Půlnoc. Postupně budou jeho pětiminutovou stopáž naplňovat pořady nejrůznějších rozhlasových žánrů. Uslyšíte zde krátké prózy Karla Čapka, Josefa Čapka, Karla Poláčka, Eduarda Basse, ukázky z knihy Slovník přejatých myšlenek Gustava Flauberta, Aforismy Franze Kafky a mnoho dalších malých klenotů české i světové literatury. Budete mít také možnost setkat se s dílky, která pocházejí z undergroundu, nebo s těmi, jejichž obsah je určený právě pro tuto pozdní (nebo, chcete-li, časnou) hodinu. Z hudební oblasti zazní především písně – například písňové cykly Franze Schuberta, Smetanovy sbory či operní árie v podání Luciana Pavarottiho. Protipólem budou písničky z nejnovějších alb etnické hudby.

Zahájíme ale něčím docela jiným, a sice žánrem, který je výsostně rozhlasový: Zvukovým skicářem. Když se na začátku 90. let otevřel západní „éter“, dlouholetý rozhlasový redaktor a dokumentarista Zdeněk Bouček v něm začal vyhledávat akustické projevy hravé invence zahraničních autorů, a to nejen soudobých – ve výběru jsou zastoupeny i pozoruhodné nahrávky z počátků elektronické, byť stále samozřejmě analogové éry. Díky systematické mezinárodní výměně zvukových snímků vznikla sbírka pozoruhodných rozhlasových kuriozit, které dnes řadíme k tzv. radio-artu. Zdeněk Bouček více než stovku nejzdařilejších opusů soustředil do sevřeného cyklu nazvaného Zvukový skicář,  uváděného na sklonku 20. století na stanici Český rozhlas 3-Vltava pravidelně v nočním programu. K jednotlivým snímkům s komentářem autora cyklu se tedy vracíme po více než deseti letech. Jako první budete mít možnost poslechnout si list skicáře s příznačným názvem Dobrý den.

Vždy od úterý do soboty od 00.00 do 00.05 hod. na Vltavě

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)