Josef Karlík (1928 – 2009)

Bývalý dlouholetý člen činohry Národního divadla Brno Josef Karlík se narodil v roce 1928. Jako herec se proslavil především v padesátých a šedesátých letech v legendárních inscenacích brněnského Státního divadla pod vedením režiséra Evžena Sokolovského a dramaturga Bořivoje Srby. V povědomí brněnských diváků zůstal především jako čert v Kopeckého Komedii o umučení Pána našeho Ježíše Krista a jako Edgar v Dürrenmattově Play Strindberg.

Byť je většině běžného lidu znám pouze jako dědeček z rodinného filmu Jak dostat tatínka do polepšovny, v kruzích rozhlasových fandů si jej pamatujeme například jako malíře Zdeňka v Totálním kuropění (1962) Ludvíka Kundery, Polyféma v Tachovského Kudy bloudí Odysseus (1964), Amery Lasterse v detektivním seriálu Zvony smrti (1967), Basilia v Calderonově hře Život je sen (1981), Přemysla Otakara II. v Bitvě na moravském poli (1988) či jako čerta v záznamu Komedie o umučení. Hrál také císaře Augusta v Rejnušově hře Ovidiův návrat (1963), hejtmana ve hře Ilse Aichingerové Návštěva na faře (1965), klavíristova manažera v inscenaci Dlouhohrající klavírista (1968) Alana Sharpa. Karlík prožil v brněnské činohře více než 40 let a vytvořil nespočet vážných i komických rolí. Po roce 1989 působil i na Janáčkově akademii múzických umění.

Jeho rozhlasové herectví se vyznačovalo vysokou kulturou mluvy. Postavy, které vytvořil, byly rázné a zemité, ale také s vysokým intelektuálním nábojem (cynický vykonavatel moci ve hře Kudy bloudí Odysseus). Rektor JAMU Václav Cejpek prohlásil, že „svou spontaneitu, smršť nápadů a emoce dokázal kontrolovat rozumem, a tudíž i herectví učit“. Hrál samozřejmě ve velkém množství her, které dnes řadíme k odpadu rozhlasové tvorby (angažovaná tvorba sedmdesátých a osmdesátých let v brněnském studiu), hry, které přežily, podávají svědectví o jeho moderním hereckém výrazu.

Herec Josef Karlík zemřel v Brně 30. října 2009 v ranních hodinách.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)