Miloš Hynšt (1921-2010)

Jak oznámil web Divadlo.cz, ve věku 88 let zemřel v pondělí 1. 11. 2010 režisér a pedagog Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU) Miloš Hynšt.

Hynšt patřil k významným osobnostem českého poválečného divadla. „V brněnském i v českém divadelnictví představuje režisérskou a pedagogickou legendu,“ uvedl Zbyněk Srba. Výčet Hynštovy umělecké činnosti obsahuje podle dostupných informací asi 140 divadelních režií, stovku vlastních rolí a několik stovek rozhlasových inscenací (Červená hlína, Zimník Jánoše Kováče aj.) . Odborníci připomínají například jeho pojetí Brechta, Ibsena, Dürrenmatta a antických autorů.

Po studiích a profesních začátcích v Brně a Jihlavě se Hynšt stal režisérem a šéfem činohry Státního divadla v Ostravě. V roce 1959 nastoupil jako umělecký šéf do Mahenovy činohry tehdejšího Státního divadla v Brně, kde pracoval do roku 1971. Roky pod Hynštovým vedením označují mnozí odborníci a pamětníci za nejlepší období Mahenovy činohry.

Hynštovi pokračovatelé v Mahenově činohře vyjádřili režisérovi a pedagogovi úctu loňským uvedením do síně slávy. Hynšt byl spolu s hercem Josefem Karlíkem první osobností, jíž toto ocenění připadlo. Činohra to tehdy odůvodnila jejich celoživotními zásluhami.

Po nástupu normalizace musel Hynšt opustit Brno, nemohl ani učit na JAMU. Našel útočiště v divadlech v Uherském Hradišti a Zlíně, příležitostně hostoval v Nitře, Ostravě, Opavě, Liberci a brněnském Divadle bratří Mrštíků, dnešním Městském divadle Brno.

Po roce 1989 se Hynšt zaměřil především na literární a divadelně teoretickou činnost, vydal řadu publikací a skript. Stal se aktivním členem Umělecké rady JAMU a úzce spolupracoval s Divadelní fakultou JAMU.

„Miloš Hynšt patřil k významným osobnostem české kultury, jeho džentlmenství a zároveň nesmlouvavé profesionální i etické nároky na divadelní tvorbu ovlivnily několik generací herců a režisérů,“ uvedla divadelní fakulta v tiskové zprávě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)