Jan Lopatka (1940 – 1993)

LOPATKA Jan (* 7. 2. 1940 Zdíkov, + 9. 7. 1993 Praha) – český literární kritik a editor

Jan Lopatka od svých kritických začátků velmi cílevědomě a „zaujatě“ vytvářel a prosazoval svou výlučnou koncepci literatury jako autentického svědectví, tvořeného vně stylových stereotypů a ideologických doktrín. Lopatkovým celoživotním tématem není nic jiného a nic míň než otázka, co to vlastně je literatura, napsal o Lopatkových textech V. Havel.

Lopatka po studiích na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy (obor čeština, historie a estetika) pracoval od roku 1962 ve studijním oddělení Čs. rozhlasu v Praze. Od toho roku také začal publikovat své kritiky v časopisech Česká literatura, Divadlo, Slovenské pohľady, a především ve Tváři, kde v druhé polovině 60. let řídil její kritickou část. Lopatka tehdy bez zvláštních skrupulí vyjadřoval pronikavé výhrady vůči obecně kladně přijímané literární produkci (například ve stati Literatura speciálních funkcí srovnal Kunderův Žert s pokleslým žánrem Pitigrilliho komentovaných historek). Havel píše, že Lopatka byl přijímán jako jakýsi mladistvý podivín, který si předsevzal za každou cenu provokovat, a ztrhává proto všechny „nejprogresivnější“ knihy a provokativně chválí jen jakési okrajové kuriozity.

Lopatka ještě předtím, než byl oficiálně umlčen normalizací, stihl v roce 1970 uspořádat české číslo měsíčníku Slovenské pohľady jako poslední veřejné vystoupení řady autorů, kteří nemohli v Čechách již publikovat. Stál také u zrodu samizdatového časopisu Kritický sborník a podílel se jako jeden z autorů na Slovníku českých spisovatelů (Toronto 1982). Aktivně se účastnil vydávání samizdatové produkce a od roku 1975 spolupracoval s edicí Expedice. Zde také vyšel sborník jeho kritických statí z 60. a 70. let Předpoklady tvorby (1978) a analýza rozhlasových žánrů Radiojournal v ko(s)mickém věku (1984).

Významná je Lopatkova práce editorská: připravil k vydání v samizdatových edicích díla E. Bondyho, J. Hanče, Ladislava Dvořáka a Dopisy Olze V. Havla.

Po listopadu 1989 působil do roku 1993 v Literárních novinách, odkud několik měsíců před svou dobrovolnou smrtí odešel.

(jp)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)