Jiří Adamíra (1926-1993)

Pedagog, divadelní a filmový herec. Na jevišti stanul poprvé v roce 1945, v letech 1952-1962 působil ve Státním divadle v Ostravě, následně, až do roku 1990, pak v Realistickém divadle v Praze. Následující tři roky těšil svým herectvím diváky Národního divadla. Za svůj život ztvárnil řadu vynikajících rolí v hrách vzešlých z per ruských klasiků i Vrchlického, vynikajícím způsobem se zhostil rovněž Shakespearova Hamleta.

Filmoví diváci si jej budou pamatovat z Modlitby pro Kateřinu Horowitzovou, či z Oldřicha a Boženy, televizní pak zejména z dnes již kultovního seriálu Hříšní lidé města pražského. Příjemná barva Adamírova hlasu jej však přímo předurčovala k rozhlasovému natáčení (F. Kafka: Proměna, L. Aškenazy: Kůže, G. Simenon: Maigret a stará dáma, A. Hailey: Let do nebezpečí, G. Greene: Lidský faktor).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Milí rozhlasoví fandové,
prosím opravte na této stránce u Jiřího Adamíry datum narození:
nenarodil se 1921,ale 1926. Prosím také,abyste do výčtu
pořadů s ním zařadili s podrobnou anotací střihový pořad
V.Cibuly:Benefice pro Jiřího Adamíru (1993),pro který ještě
pan Adamíra spoluvybíral ukázky a pořad stanice Vltava,autoři Rudolf Matys a Josef Henke:Pocta Jiřímu Adamírovi (asi také
1993).Děkuji předem jistě za všechny,kdo měli tohoto velkého
českého herce rádi.
Jaromír Kazda.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)