Dušan Dušek (1946)

Narodil sa 4. januara 1946 v Gbelciach v rodine lesneho inziniera. Zakladnu skolu vychodil v Piestanoch, zmaturoval na Strednej priemyselnej skole chemickej v Bratislave, potom studoval chemiu a geologiu na PF UK. Po skonceni vysokoskolskeho studia roku 1970 dva roky posobil ako redaktor dennika Smena, potom bol redaktorom sportoveho dennika Tip a v rokoch 1973-1979 redaktorom mladeznickeho casopisu Kamarat. V rokoch 1979-1989 posobil ako profesionalny spisovatel, neskor pracoval v redakcii literarneho mesacnika Slovenske pohlady (do roku 1992), dnes je pedagogom na Filmovej a televiznej fakulte VSMU v Bratislave (katedra dramaturgie a scenaristiky).

Dusan Dusek je aj autorom filmovych a televiznych scenarov a rozhlasovych hier. Napisal literarne scenare k filmom Ruzove sny, Ja milujem, ty milujes, Sojky v hlave, Vlakari, televiznu hru Rychlik a z rozhlasovych hier najvacsi uspech dosiahla hra Muchy v zime a Medové reči.

Po viacrocnej casopiseckej priprave vstupil do literatury zbierkou poviedok Strecha domu (1972), ktorych temou su zazitky z detstva na rodnom Zahori. Nasledujuca kniha Oci a zrak (1975) je skomponovana z kratkych poviedok, autorskych uvah, humoristickych basniciek a grotesiek. Knizky pre deti Najstarsi zo vsetkych vrabcov (1976), Pravdivy pribeh o Pacovi, Pistacik (obe 1980) a Pistacik sa zeni (1981) tvoria kompozicny celok, spojeny nielen autobiografickou postavou detskeho hrdinu Pistacika, ale aj priestorom detstva dedinskeho chlapca so vsetkymi medziludskymi vztahmi. V knihe poviedok Poloha pri srdci (1982) tematicky zostal v doverne znamom prostredi maleho mestecka, ale sustredil sa na fragmenty osudov a skusenostou poznacenych zivotnych postojov starsich ludi najroznejsej society. Podobne mozno charakterizovat aj knihu kratkych proz Kalendar (1983), ktora cez spomienkove vstupy do detstva naznacuje neuprosne plynutie casu. Knihu poviedok Naprstok (1985) kompozicne spaja postava malomestskeho postmajstra, ktoreho zdanlivo vsedny zivot je plny netusenych tajomstiev, skrytych tuzob, zivotnej mudrosti a svojrazneho, ale laskaveho pristupu k ludom. Kniha Dvere do klucovej dierky (1987) obsahuje tri poviedky, v ktorych sa autor zameral na citovy zivot dospievajucej mladeze, na prve lubostne kontakty a ocarenie z nevinnych erotickych zazitkov vyvolavajucich pocity neistoty a uzkosti. Kniha poviedok Babka na rebriku (1987) je rozpravanim o citovych vztahoch medzi predstavitelmi roznych generacii v rodine. Postrehy, mikrorozhovory a lyricke uvahy o prirode aj o zdanlivo beznych, no pritom poetickych zakutiach vsedneho zivota vydal v basnickej zbierke Dusky (1990). O humor a tajomnost rozsiril svoj zaber aj v knihach poviedok Milosrdny cas (1992), Kufor na sny (1993) a Teplomer (1996). Vybery z poviedkovej tvorby autora vysli pod nazvom Prasky na spanie (1987) a Rodina z jedneho kolena (1991).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)