Vzkriesenie Olympie 1/35 (Vzkříšení Olympie, 2008)

Vojtech Zamarovský. Hudební redaktor Miroslav Nemec. Zvuk Andrej Klimits. Dramaturgie Táňa Kusá. Režie Karol Horváth.

Účinkuje Peter Sklár.

Nastudovala Bratislava. Premiéra 7. 7. – 3. 9. 2008 (21:30 h.).

Pozn.: Olympia je dnes jedno z najznámejších miest na svete, pritom ani nie tak dávno sa skrývala pod príkrovom sčernetého bahna a v pološere zabudnutia. Muselo sa čakať až do minulého storočia, kým ju archeológovia vyniesli znova na povrch zeme a pretvorili na pamätník športovej slávy, aký nemá na svete páru, a na jeden z najkrajších parkov pod slnkom. Vzkriesenie Olympie patrí medzi veľké výkony ľudského umu a rúk. No azda ešte väčšie a záslužnejšie je to, čo po ňom nasledovalo: vzkriesenie olympijských hier. Tieto hry sa stali opäť najvýznamnejšou športovou udalosťou sveta, ktorý sa od ich niekdajšieho zániku na nepoznanie zmenil, a presne tak ako kedysi bojujú na nich najlepší z najlepších o česť víťaza. Prerástli pôvodný grécky rámec a dnes patria, podobne ako ostatné vymoženosti Grékov, mnohým národom; otvorené sú všetkým. A do tretice: to najväčšie a najcennejšie je vzkriesenie olympijských ideálov. Zatiaľ, pravda, ostávajú mnohé z nich iba ideálmi. Napríklad hneď prvý, ktorý im vložil do vienka podľa súhlasnej tradície ich legendárny zakladateľ: Gréci pre olympijské hry odkladali vojny, my sme už tri razy pre vojny odložili olympijské hry…
To je niekoľko myšlienok z knihy Vojtecha Zamarovského Vzkriesenie Olympie. V rámci letnej štruktúry, ktorej dominantou sú Letné olympijské hry Peking 2008, Slovenský rozhlas pripravil čítanie celej knihy majstra literatúry faktu, ktorého tiež zvyknú nazývať misionárom staroveku.
V spolupráci s vydavateľstvom Perfekt pri príležitosti Letných olympijských hier Peking 2008.
(anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)