Príbehy džezového veku 1/5 (Příběhy jazzového věku, 2015)

Francis Scott Fitzgerald. Četba na pokračování. Redakce Mária Danadová. Hudební dramaturgie Ľubomír Šamo. Technická spolupráce Peter Janák. Režie Vladimír Kivader.

Čte Miloslav Kráľ.

Připravil Slovenský rozhlas Banská Bystrica pro RTVS v roce 2015 (5 x 30 min.). Premiéra 25.-29. 5. 2015 (SRo 2 Rádio Regina). Repríza od 7. 8. 2017 (Rádio Litera, 2:00 h.); 7. 8. 2021 (SRo Rádio Litera, 10:00 h. – 1. část;12:00 h. – 2. část; 14:00 h. – 3. část; 16:00 h. – 4. část; 18:00 h. – 5. část).

Povídky: 1. – 3. Nezvyčajný prípad Benjamina Buttona, 4.- 5. Grétkiných štyridsať zdriemnutí.

Lit.: Gažíková, Katarína – Šenc, Martin: Po stopách stratenej generácie – 2. časť. Téma týždňa. In web Rádio Devín, 31. 7. 2017 (článek). – Cit.:  Milí poslucháči, aj tento týždeň nasledujeme stopy americkej Stratenej generácie a presunieme sa aj na európsku stranu. Spolu s nami môžete počúvať výborné Príbehy džezového veku F. Scotta Fitzgeralda ako Čítanie na pokračovanie a tešiť sa môžete aj na rozhlasové spracovanie svetoznámeho románu z obdobia 1. svetovej vojny Na západnom fronte pokoj nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarqua. O Remarquovi sa viac dozviete v životopisnom dramatickom pásme z cyklu Podobizne, ktoré autorsky pripravil Jozef Repko a budeme si čítať aj Remarquovu poviedku Jozefova žena. Medzi vrcholné výbery týždňa patrí dramatizácia románu Peter a Lucia Romaina Rollanda a rozhlasová hra podľa románu Ernesta Hemingwaya Komu zvonia do hrobu. Hemingwaya vám predstavíme aj ako poeta a koncom týždňa strávime pár chvíľ aj s Williamom Faulknerom.

Francis Scott Fitzgerald nesporne patrí medzi výnimočné zjavy nielen americkej, ale aj svetovej literatúry 20. storočia. Niektoré z jeho diel sa dočkali aj filmového spracovania. Fitzgeraldove postavy a ich príbehy sa vyznačujú psychologickou presvedčivosťou, nostalgickou tragikou, vtipnou bezprostrednosťou, ale aj romantickým impresionizmom či poetickou sviežosťou. V cykle Čítanie na pokračovanie si môžete vypočuť 2 poviedky Francisa Scotta Fitzgeralda z knihy Príbehy džezového veku: Nezvyčajný príbeh Benjamina Buttona a Grétkiných štyridsať zdriemnutí. V réžii Vladimíra Kivadera číta Milo Kráľ.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)