Sedmiramenný svícen 1/8 (1992)

Josef Škvorecký. Dramatizace Karel Texel. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Danny Smiřický (Viktor Preiss), Rebekka (Růžena Merunková), dále účinkují Ilja Prachař, Martin Velda, Oldřich Vlček, Jana Drbohlavová, Jana Andresíková, Jindřich Narenta, Ferdinand Krůta, Martin Velda, Miluše Šplechtová, Josef Velda, Steva Maršálek, Hana Talpová, Bohumil Bezouška, Marie Marešová, Miroslav Středa, Blanka Bohdanová, Jana Paulová, Bohumil Švarc  a Jaroslav Konšal.

Natočeno 1992. Premiéra prvního dílu 29. dubna 1992.

Obsah: 1) Rebekka, Danny a můj strýček Kohn (27 min.) – 2) Pan doktor Strass (26 min.) – 3) Pan učitel Katz
(27 min.) – 4) Příběh pro Rebekku – (28 min.) – 5) Mifinka a Bob Zabiják (26 min.) – 6) Příběh o kukačce (29 min.) – 7) Sára, Rebekka a Maskovaní bandité rytmu (28 min.) – 8) Eine kleine jazzmusik (28 minut).

Lit.: -jv-: Sedmiramenný svícen. In Týdeník Rozhlas, 1992 (?) (anotace). – Cit.: Povídkový soubor Sedmiramenný svícen poprvé vyšel v roce 1964. Povídky zaujímají ve Škvoreckého rozsáhlém prozaickém, esejistickém,  publicistickém, překladatelském a literárně-historickém díle významné místo. Nejen jako rozběh k závažnějším, rozměrnějším prozaickým pracím, ale v duchu tradic angloamerické literatury, jež se Josefu Škvoreckému stala předmětem profesního zájmu i důležitou inspirací k vlastní tvůrčí práci, představují svébytné, mistrně vystavěné, stylisticky i jazykově dokonalé útvary. Jejich ústředním tématem – tak jako převážné části Škvoreckého tvorby – je člověk usilující hájit svou nejvlastnější každodenní existenci v ohrožení totalitními režimy. V Sedmiramenném svícnu jsou to příběhy z období okupace, v nichž autorovo osobní, zaujaté svědectví (autor zde vystupuje v podobě svého literárního alter ega Dannyho Smiřického) o životě v protektorátu je konfrontováno s tragičností židovského osudu zprostředkovaném zde vyprávěním dívky Rebekky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)