Mistr Kampanus 1/14 (1967, 2021)

Zikmund Winter. Četba na pokračování. Úprava Jana Štefánková. Dramaturg Donát Šajner. Režie Jiří Roll.

Čte Karel Höger.

Natočeno 1967. Premiéra 8. dílu  22. 10. 1967 (Praha – RPD, 11:00 – 11:30 h.; 28 min.); 14. dílu 3. 12 1967 (Praha – RPD, 11:00 h.) v cyklu Obnovené obrazy.

Vydala Radiotéka, říjen 2021 (MP3, CR.ES.2021.398).

Lit.: Högerová, Eva: Faustovské srdce Karla Högera – Z dochovaného archívu K. Högera, dobových dokumentů a vzpomínek současníků. Praha : Mladá fronta, 1994 (reakce posluchačky). – Cit.: Po Vašem včerejším hluboce procítěném přednesu popravy na Staroměstském náměstí z knihy Mistr Kampanus nemohu jinak, než srdečně Vám poděkovat za tento kulturní požitek. [...] Z Vašeho melodického hlasu všechna ta hrůza šla rovnou k srdci. Celá tato národní tragédie jest mi dosti podrobně známa, neboť jsem náboženství evangelicko-českobratrského, a tak jak ze školy z dějepisu, tak i z našich konfirmačních cvičení jsem byla o všem poučena; ale tak, jak jsem tu nespravedlnost a hrůzu prožívala při Vašem čtení, to bylo poprvé v mém životě.
(M. Lechnerová K. Högerovi, Kolín [1967])

Höger, Karel: Z hercova zápisníku. – Cit.: Při četbě jsem se snažil vytvořit dobové prostředí, jak je dokresloval starý jazyk a frazeologie, prostupující slohem historika Zikmunda Wintra. Pomohla mi v tom vzpomínka na jedno vyprávění Martina Friče, který za války uvažoval o natáčení filmu o Petru Brandlovi. Chtěl nejprve na negativ filmového pásu exponovat strukturu malířského plátna a teprve na takto připravený materiál natáčet filmový příběh. O něco podobného jsem se snažil i já: historická kulisa mi měla zůstat v pozadí jako staré plátno, na něž jsem si sám četbou promítal tragický osud velkého lidského i politického omylu.
(s. 123 — 124)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)