Paměti z přelomu století 1/8 (2008, 2018)

CoverFrantišek Weyr. Vzpomínky právníka, filozofa a prvního děkana Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, narozeného v roce 1879. Pro rozhlas vybral a připravil Ivan Němec. Režie Radim Nejedlý.

Účinkuje Ladislav Lakomý.

Natočeno v ČRo Brno v roce 2008. Premiéra prvního dílu 16. 2. 2009  (28 min.). Repríza prvního dílu 11. 7. 2016 (ČRo Plus, 23.33 h.) v programové řadě Radiokniha; 28. 10. 2018 (ČRo Plus, 23.33 h.) v programové řadě Radiokniha.

Vydala Radiotéka 23. 11. 2018 (MP3).

Pozn.: Vzpomínkami na okupační léta strávená v Praze začíná sedmý díl četby z Pamětí Karla Weyra. Upoutá hlavně úvahou o protektorátním ponížení, které se podle jeho slov stalo výcvikem na to co přijde po únoru 1948. V této souvislosti jsou také zajímavé jeho názory na denní tisk, který je podle jeho názoru znásilňovaný politickými diktátory k šíření lživých frází, které pak silně ovlivňují veřejné mínění. Sám karel Weyr spolupracoval s brněnskými Lidovými novinami, které vedl Ferdinand Peroutka. 

Osmidílnou četbu z rozsáhlých Pamětí Františka Weyra uzavírají smutné vzpomínky na hořkou dobu, kterou jejich autor prožil nedlouho před svou smrtí, která mu nedovolila své dílo dokončit. Za rok poté, co obdržel čestný doktorát Právnické fakulty Masarykovy univerzity, jímž bylo oceněno rozsáhlé celoživotní dílo tohoto právníka, filozofa a státovědce, přišel únor 1948. Zanedlouho po něm byl z fakulty vyhozen. František Weyr trpce vzpomíná na ty, kteří se o tento hrubý politický akt zasloužili. Připomíná rovněž, jak s těmito politickými změnami souviselo i tzv. převlékání kabátů některých jeho kolegů, kteří se hlasitě začali přihlašovat k marxisticko-leninské ideologii a stali se obdivovateli Stalina. Autor Pamětí se dožil ještě toho, že v červenci roku 1950 bylo oficiálním Věstníkem ministerstva školství oznámeno, že se „Právnická fakulta Masarykovy university zrušuje“. Fakulta čekala na své obnovení 19 let. František Weyr zemřel roku 1951. (anotace)

Lit.: Blažejovská, Alena: SERIÁL. František Weyr: Paměti z přelomu století. In web ČRo Plus, 28. říjen 2018 (článek). – Cit.: Vzpomínky právníka, filozofa a prvního děkana Právnické fakulty Masarykovy univerzity Františka Weyra vás přenesou do doby ještě před začátkem 1. světové války.

Zřízení druhé československé univerzity se podle jeho vzpomínek stalo nesporným národním heslem celé naší oficiální politiky v bývalém mocnářství rakouském.

V době svého brněnského působení se stal Weyr také aktivním organizátorem divadelního a hudebního života, poznal se s Leošem Janáčkem, přátelil se se členy Českého kvarteta. „Druhou“ válku prožil v Praze, kde začal psát i své paměti.

Po roce 1948 byl, tak jako většina jeho kolegů, z fakulty vyhozen a umírá v červnu roku 1951 v Brně, aniž stačil dopsat své pozoruhodné vzpomínky, které jsou v mnohém ojedinělé: zahrnují období let 1879− 1918, druhý díl léta 1918−1938 a poslední, který nazval Za okupace a po ní, končí rokem 1951.

Četbu z pamětí prvního děkana brněnské fakulty, která byla zřízena přesně tři měsíce po vzniku republiky (zákonem z 28. ledna roku 1919) připravil v roce 2008 Ivan Němec. V režii Radima Nejedlého čte Ladislav Lakomý. Natočeno v Českém rozhlase Brno.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Premiéra 16.2.2009 (od 22.03 hod.) byla na stanici, která se tehdy ještě jmenovala Praha.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)