Osudy – Vzpomínání 1/5 (2009)

Dagmar Steinová. Četba na pokračování ze stejnojmenné knihy překladatelky a tlumočnice v autorské interpretaci. Připravil Radim Kopáč. Technická spolupráce Jiří Fuhrman.

Natočeno 2009 (?). Premiéra 9. – 13. 3. 2009. (5 x 30 min.).

Pozn.: První roky svého života prožila Dagmar Steinová v Dačicích. Jako středoškolačka (to už bydlela rodina v Praze) se zapojila do levicového hnutí, studentské organizace Mladá kultura. Po německé okupaci v březnu 1939 odešla do Velké Británie. Pracovala v emigrantských organizacích, studovala biologii a chemii. V lednu 1944 přijala nabídku pracovat pro české ministerstvo zahraničí (nejprve v Londýně, pak v Moskvě). Konec války prožila v Moskvě na vyslanectví a zároveň jako zpravodajka ČTK. Po návratu do Prahy vystřídala několik zaměstnání. Pracovala ve Státním filmu, tlumočila a překládala. Změnu přinesl rok 1952 a nástup do Státního nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, pozdějšího Odeonu, kde setrvala do roku 1968. Dagmar Steinová překládá z především z francouzštiny, ale i z němčiny a ruštiny, v jejím překladu vyšlo na šedesát titulů.

Pětidílné osudy vznikly na základě vybraných pasáží z knihy Vzpomínání, kde autorka odkrývá svůj život do začátku 60. let 20. století.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)