Nádherná vada 1/10 (2009)

Arthur Japin. Četba na pokračování z románu nizozemského spisovatele.  Překlad Olga Krijtová. Připravila Vladimíra Bezdíčková.  Režie Aleš Vrzák.

Účinkuje Apolena Veldová.

Natočeno 2009. Premiéra prvního dílu 26. 3. 2009 (30 min.). Repríza 1. dílu 3. 8. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h).

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Román o podstatě lásky. In web ČRo, březen 2009 (anotace). – Cit.: „Pokud umím alespoň jedinou věc, pak je to milovat. Nezdá se to nijak zvláštní, ale jsem na to hrdá. Naučila jsem se to, jako se potulný pes naučí plavat: protože ho se zbytkem vrhu nacpali do jutového pytle a hodili do bystře proudící řeky.“ Těmito slovy začíná román nizozemského spisovatele Arthura Japina Nádherná vada. (…)

Podnět k napsání díla, které kolísá na pomezí představ a skutečnosti, daly autorovi dvě krátké pasáže z Casanovových pamětí. Příběh nás uvádí do Itálie a Holandska poloviny 18. století, do epochy citu a rozumu, jež tu otvírají téma lásky a oběti či nevinnosti a zkušenosti. Během návštěvy severoitalského panství se student bohoslovectví Giacomo Casanova zamiluje do mladé služebné Lucie. Dvojice si před mladíkovým odjezdem slíbí věrnost, ovšem když se Giacomo po čase vrací, dozví se, že dívka odešla neznámo kam. Uplyne dalších patnáct let a francouzský rytíř de Seingalt se v Amsterodamu seznamuje s vyhledávanou kurtizánou Galathée de Pompignac. Ta je známá tím, že svou tvář skrývá pod nikdy neodkládaným závojem. Vzájemná přitažlivost podněcuje mnoho rozhovorů na téma mužské a ženské lásky, jež nakonec vyústí v sázku, kterou může Galathée vyhrát, pokud se jí podaří dokázat, že alespoň jedna žena, již svůdce získal, zůstala po jeho odchodu nešťastná.

Nádherná vada je román o podstatě lásky. „Přemýšlel jsem dlouho o tom, jestli je důležitější být milován, nebo milovat,“ řekl v jednom rozhovoru autor románu a posluchači stanice Vltava budou moci přemýšlet spolu s ním.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)