Povětroň 1/4 (1978)

Karel Čapek. Dramatizace Jan Petrásek. Stereofonní scénář Jan Lorman a Miloš Kot. Hudba Zdeněk Šikola. Zvukový mistr Miloš Kot. Režie Jan Lorman.

Účinkují Miroslav Moravec, Oldřich Vlček, Hana Smrčková, Vilém Lipský, Antonín Molčík,  Oldřich Musil, Martin Růžek, Jaroslav Kepka, Karel Houska a Eva Brožková.

Natočeno 1978 (1 díl cca 28 min.). Uvedeno 15. 6. – 6. 7. 1980 (Vltava, vždy v 10:00-10:35 h.) v pořadu 3×60 a to stereo. Repríza 26. – 29. 4. 2021 (ČRo České Budějovice, 18:05 hod.) v cyklu Podvečerní čtení.

Lit.: Toušková, Martina: Karel Čapek: Povětroň. Román o hledání pravdy, která může mít spoustu podob. In web ČRo České Budějovice, 29. duben 2021 (článek). – Cit.: Z trosek letadla je bez jakýchkoliv dokladů vytažen člověk. Skončí v bezvědomí v nemocnici. Tři svědci jeho umírání – milosrdná sestra, básník a jasnovidec – přemýšlejí, kdo to vlastně je a co má za sebou.

Na základě vlastních představ a zkušeností si každý z nich vytváří svoji představu o umírajícím muži. Všechny tři představy jsou reálné, ale pravda může být úplně jiná. Nejblíže jí je možná ošetřující lékař, který jasně vidí, že pacient má zvětšená játra a prodělal žlutou zimnici, ale jaký příběh se za oněmi diagnózami skrývá, se může také jenom domýšlet. (…)

Román Povětroň vyšel knižně poprvé v roce 1934, stejně jako Obyčejný život. O rok dříve vydal Karel Čapek román Hordubal. Všechny tři prózy vycházely nejdříve jako četba na pokračování na stránkách Lidových novin, teprve potom vyšly knižně, ovšem samostatně, každá zvlášť. Jako samostatné je vnímali čtenáři i kritikové. A zvlášť prvně vydaný Hordubal byl částí recenzentů tehdy nepochopen. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

jsem trochu zmatená – při dřívějším uvedení jsou navíc mezi účinkujícími Eva Brožková, Oldřich Musil a Martin Růžek, o J. Kepkovi se hlasatelka nezmiňuje, přitom režie i rok souhlasí a při letmé kontrole se jedná o stejnou verzi. Má někdo vysvětlení?

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)