Soukromá linka důvěry 1/10 (2017)

Émile Ajar. Francouzský román o starých láskách a mladých milencích pro rozhlas adaptoval Jan Němec. Překlad Jarmila Fialová. Mistr zvuku Michal Zelinka. Dramaturgie Ludvík Němec. Režie Lukáš Kopecký.

Účinkují Michal Bumbálek, Simona Peková, Jana Štvrtecká a Zdeněk Junák.

Nastudovalo Brno v roce 2017. Premiéra 25. – 29. 12. 2017 a 1. – 5. 1. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:00 h).

Lit.: Němec, Ludvík: Émile Ajar: Soukromá linka důvěry (1/10). In web ČRo 2 Praha, 25. 12. 2017 (článek). – Cit.: Pan Šalomoun je ještě starší král oděvní konfekce, který ze svého nemalého jmění financuje telefonní linku S.O.S. pro osamělé lidi. Sám ale patří k těm nejosamělejším.

Slečna Cora je stará šansoniérka, kterou dnes už nikdo nezná. Pan Šalomoun je ještě starší král oděvní konfekce, který ze svého nemalého jmění financuje telefonní linku S.O.S. pro osamělé lidi. Sám ale patří k těm nejosamělejším.

Pan Šalamoun miluje (a nenávidí) slečnu Coru. Už desítky let, už od druhé světové války, která je osudově znesvářila. A mladý opravář Jean se rozhodne, že opraví i tento vztah, že dá tyto skoro věčné milence zase dohromady. Zaplete se však do té letité historie víc, než by si přál on i jeho milá Aline.

Dojemný příběh, tajemný autor

Když v roce 1979 vyšel v Paříži tento třetí román spisovatele s tajemným pseudonymem Émile Ajar, vzbudil podobnou senzaci jako ty předchozí. A zájem o knihu neutichl ani po rozluštění autorství, k němuž se (ovšem až posmrtně) doznal slavný spisoval Romain Gary.

Vtipný i dojemný příběh osudové lásky je totiž především podobenstvím o lidské nezdolnosti, o nezbytnosti odpouštění a především o potřebě citů ve stále odcizenějším světě. A také o stáří, které není prázdné ani vyhaslé, pokud se těm citům ještě dokážeme cele poddat, jakkoli to může působit pošetile a směšně.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)