Milostný dopis klínovým písmem 1/12 (2009)

zmeskal_malyTomáš Zmeškal. Četba na pokračování z románu současného českého spisovatele. Připravila Jana Doležalová. Svatba. Režie Aleš Vrzák.

Účinkují Alois Švehlík, Dana Černá, David Novotný, Petr Pelzer, Jiří Ornest, Marta Vančurová a Jan Dolanský.

Natočeno 2009. Premiéra prvního dílu 23. 4. 2009.

Vydal Radioservis 23. 2. 2010 (1 CD mp3; CR0818-2).

Obsah: 01 Svatba (30 min.).  – 02 Po svatbě.  – 03 Dobrovolný výslech.  – 04 Vize o nesmrtelnosti.  – 05 Milostné hrátky.  – 06 Mučitel.  – 07 Maxmilián.  – 08 Květa.  – 09 Bratránek. – 10 Alice u otce. – 11 Milostný dopis klínovým písmem.  – 12 Běh lesem.

Lit.: anonym: Milostný dopis klínovým písmem. In web ČRo, 23. 4. 2009 (anotace). – Cit.: Četba na pokračování z románu současného českého autora, v němž zaznamenává osudy jedné rodiny od 40. let 20. století do začátku 90. let. Próza se umístila na 2. a 3. místě v anketě Lidových novin 2008 a byla nominována na cenu Magnesia litera 2009. (…)

Autor (narozen v roce 1966) vystudoval anglický jazyk a literaturu. Pracoval jako tlumočník, lektor, překladatel a odborný asistent na pedagogické fakultě Karlovy univerzity. V současnosti pracuje jako středoškolský učitel. Publikoval v časopise Weles a v anglickém časopise Wasafiri. Jeho první román Milostný dopis klínovým písmem vydalo nakladatelství Torst v září 2008. Románový debut Tomáše Zmeškala Milostný dopis klínovým písmem je takřka rodinnou ságou. Základní dějový rámec spadá do Československa 40. až 90. let minulého století. Hlavní děj je sklenut příběhem Josefa a Květy Černých. Román není sestrojen podle chronologické osy, a tak hned v první kapitole vstupujeme do závěru šedesátých let a zastihujeme jejich dceru Alici v okamžiku svatby. Na konci románu zas potkáme Josefa v západočeských lesích v ohrožení vlastního života během posledních dnů druhé světové války. V průběhu četby se dozvíme, že Josef Černý se se svou ženou Květou seznámil před válkou na přednáškách o kultuře Chetitů, které pro veřejnost pořádal prof. Bedřich Hrozný, rozluštitel chetitského jazyka. (Historie a mýty Chetitů pak provází Josefa celým životem jako jakýsi pandán k jeho lásce ke Květě.) Květa tehdy dala přednost Josefovi před jejich společným přítelem Hynkem, Ten začal v 50. letech pracovat pro komunistickou policii a když byl Josef zatčen a uvězněn, vydala se Květa za Hynkem s prosbou o pomoc a o radu. Hynek zneužívá situace, nejprve vyčkává, pak následují psychicky i fyzicky ponižující schůzky. Další vrstvu románu tvoří vize cukráře Marka Svobody, které zaznamenává rodinný přítel psychiatr dr. Lukavský. Mezi Josefem a jeho ženou vyvstává vzdálenost díky jeho mnohaletému uvěznění a tato vzdálenost je pak prodloužena takříkajíc „až za hrob“ skrze poodhalené selhání Květy a Josefovo neodpuštění. A ona vzdálenost zůstává jako odkaz a břemeno další generaci. Román Tomáše Zmeškala vykazuje řadu předností v kontextu současné české prozaické a především románové tvorby. Nejde o jednoduché lineární vyprávění, o autobiografii, o dlouhou povídku či prodlouženou novelu. Jedná se o dílo promyšleně strukturované a zároveň živé, místy fantazijně živelné. Určité kapitoly v závislosti na ději a hypotetickém vypravěči mění styl. Jakkoli vyznívají osudy hlavních protagonistů tragicky, a vskutku tragické jsou, začínáme tušit, že tragické vnímání je hlubokým otiskem touhy po smyslu.
Román „Milostný dopis klínovým písmem“ byl v r. 2009 nominován společně s knihami Michala Ajvaze a Martina Ryšavého na cenu Magnesia Litera. Kniha se také umístila na 2. – 3. místě v anketě Lidových novin roku 2008. Románový debut Tomáše Zmeškala (* 1966) je takřka rodinnou ságou. Základní dějový rámec spadá do Československa čtyřicátých až devadesátých let minulého století. Hlavní děj je sklenut příběhem Josefa a Květy Černých. Román není sestrojen podle chronologické osy, a tak hned v první kapitole vstupujeme do závěru šedesátých let a zastihujeme jejich dceru Alici v okamžiku svatby. Na konci románu zas potkáváme Josefa v západočeských lesích v ohrožení vlastního života během posledních dnů II. světové války.
„Milostný dopis klínovým písmem“ vydalo na podzim roku 2008 nakladatelství Torst.

Milostný dopis klínovým písmem je strhující, milostný a historický příběh o druhé půli minulého století v Čechách. „Nenápadně a zároveň neobyčejně sugestivně ukazuje – bez velkých dobových obrazů a jakékoli prvoplánové politické proklamace -, jak odporná může být doba, která dovoluje vyřizovat si osobní účty prostřednictvím státní perzekuce, jak hluboce dokázal stát vstupovat až do soukromých ložnic a rozvracet vše, čeho se dotkl, kolik síly si žádal i malý odpor proti němu. Román popisuje i míjení, vinu a trest, nesnadnost odpouštění a nenápadnou lidskost podloženou soucitem a neokázalou pomocí,“ píše se v anotaci Torstu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)