Ostroretky v proudu 1/5 (2018)

Štěpán Neuwirth. Četba na pokračování ze stejnojmenné z knihy – vyprávění o milovaném Poodří a taky o tatínkovi. Připravila Eva Lenartová. Režie Simona Nyitrayová. Technická spolupráce Vojtěch Dluhý.

Účinkuje Stanislav Šárský.

Připravil Český rozhlas Ostrava 6. 8. 2018 (5 x 30 min.). Premiéra 9., 16., 23., 30. 9. a 7. 10. 2018 (ČRo Ostrava, 15:30 h.) v cyklu Rozhlasové listování. Repríza 21. – 25. 1. 2019 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Čtení na pokračování.

Obsah (dle ohlášení):

1. Štěpán Neuwirth je nejen spisovatelem, ale také velkým znalcem přírody a nejbližší jeho srdci je krajina Poodří. Právě tam se vrací v půvabné vzpomínkové próze, v níž řeka Odra žije ještě svým přirozeným divokým životem, životem, o který jsme ji my, lidé postupně připravili.

2. Vydáme se společně na úhoře a taky na líny, seznámíme se se strýčkem Františkem a zažijeme povodeň.

3. (… vzpomínky na krásy Poodří a na lovecké zážitky s tatínkem …)

4. Ostroretka stěhovavá je sladkovodní ryba z čeledi kaprovitých, která se kdysi v početných hejnech proháněla divokou Odrou a dostala se také do titulu překrásné vzpomínkové knížky Štěpána Neuwirtha. Tentokrát se se Štěpáněm Neuwirthem a jeho tatínkem vypravíme například na parmy a na tlouště.

5. Naposledy nabídneme nostalgický návrat do doby, kdy Odra byla divokou řekou plnou ryb a v cechu rybářském platila téměř indiánská pravidla lovu. Do dětství, v němž náčelníkem byl vždycky tatínek.

Lit.: Lenartová, Eva: SERIÁL. Štěpán Neuwirth: Ostroretky v proudu. In web ČRo 2 Praha, 25. leden 2019 (článek). – Cit.: Nostalgická vzpomínka na dobu, kdy Odra byla rybnatou divokou řekou nespoutanou dlážděným korytem, s meandry a slepými rameny, se svobodným rozlivem záplavovými loukami. Pětidílná četba.

Štěpán Neuwirth se ve své lyrické vzpomínkové knize vrací do Poodří 50. let jako do krajiny svého dětství, do krajiny zabydlené těmi, již v jeho životě sehráli důležitou roli. Maminka, tatínek, strýček František, ale taky ostroretky, parmy, tloušti, rybníky a řeky…

Na ryby spolu otec a syn vyrážejí za každého počasí, ale divoká voda nedá nikomu nic zadarmo ani uprostřed klidného letního dne. Téměř indiánská pravidla lovu tak utvářejí nejen vztah dítěte k přírodě, ale v obecnější rovině také k životu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)