Historky z Rejvízu 1/5 (2019)

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2019. Premiéra 1. dílu 10. 2. 2019 (ČRo Olomouc, 18:00 h) v cyklu Počteníčko.

Pozn.:  Ačkoliv pocházím z Moravského Slovácka, zamilovala jsem si kraj pod Pradědem, prosáklý rovněž hudebností, byť přirozeně od Moravského Slovácka značně odlišnou. Mimo jiné zde má rodové kořeny Franz Schubert, v jehož jménu jsme také založili s manželem v Jeseníku soutěž pro klavírní dua, působil zde Karel Ditters z Dittersdorfu, v lázních hrál Franz Liszt, vždy tu byl a stále je bohatý hudební život. Ale já jsem si zamilovala také přírodu tohoto kraje. Nemohu-li v noci spát, procházím se „svými“ lesními pěšinkami a průseky, brodím se „svými“ potůčky, chodím na „své“ skály a usedám na „své“ pařezy. A zamilovala jsem si i lidi, kteří zde žijí nebo lépe řečeno žili, neboť mnozí z těch kteří jsou zde uváděni (většinou pod cizími jmény) už dnes nežijí, a mnohé zde líčené životní situace už dnes nejsou pravda. Tolik na vysvětlenou, pokud by se současným návštěvníkům jevil Rejvíz v jiném světle.
Přesto doufám, že jeden fakt se laskavému posluchači bude jevit jako nezpochybnitelný. Že tuto náhorní rovinu, ohraničenou Orlíkem, Zámeckým Vrchem se zříceninou hradu Kobrštejna, Biskupskou Kupou, a dole v dálce Otmuchovským a Nyským jezerem (to vše je odsud vidět) mám upřímně a neskonale ráda. (anotace)

Lit.: Spurný, Aleš: Rejvíz miluji, víc než čtyřicet let jsem s ním svázaná, mám tu své cesty, vyrostli tu mí vnuci, říká Věra Lejsková. In web ČRo Olomouc, 10. únor 2019 (článek + audio rozhovor s autorkou). – Cit.: Manželé Věra a Vlastimil Lejskovi tvořili evropsky významné klavírní duo. Založili Mezinárodní Schubertovu soutěž pro klavírních dua v Jeseníku.

Hodně natáčeli v olomouckém studiu Československého rozhlasu. Přátelili se se zdejším dramaturgem a dirigentem i vedoucím studia Milošem Konvalinkou. Během 60. a 70. let 20. století tu vznikly více než čtyři desítky jejich nahrávek. Mezi nimi také Skotská balada významného anglického skladatele Benjamina Brittena. V Olomouci byla v československé premiéře provedena za účasti autora v roce 1964.

Jak paní Věra Lejsková  s úsměvem říká, její manžel byl uměleckým šéfem jejich dvoučlenného souboru a ona tím administrativním. Vedla si také deník, který se jí zúročil v jejích vzpomínkových publikacích. Je autorkou řady knih a článků.

Jak se ke psaní dostala, popisuje v krátkém rozhovoru, který si můžete poslechnout prostřednictvím odkazu v tomto článku a její Historky z Rejvízu v rozhlasovém zpracování uvede Český rozhlas Olomouc v pěti dílech počínaje nedělí 10. února v 18 hodin v cyklu Počteníčko.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)