Neslyšící děti 1/5 (2009)

Oldřich Janota. Fejetony a arabesky, ve kterých si písničkář zaznamenává zážitky z muzikantských toulek po Čechách a Moravě. Připravil Dominik Mačas. Režie Miroslav Buriánek.

Účinkuje Bronislav Kotiš.

Připravila Plzeň v roce 2009. Premiéra prvního dílu 25. 6. 2009 (15 min.).

Díly: 1. Aby nám udrželi moc, 2. Síla myšlení, 3. Travellers‘ Hostel, 4. Naši kámoši, 5. Mistři roletáři.

Pozn.: Realizační tým vytvořil dva různé pořady s různým obsahem. Vedle této četby také tři texty pod stejným názvem, v jedné půlhodince byly určeny pro Víkendové čtení, což byla tehdy regionální, převážně povídková, řada ČRo Plzeň.

Lit.: Mačas, Dominik: Neslyšící děti. Povídky z muzikantských toulek Oldřicha Janoty. In web ČRo 3 Vltava, 7. prosinec 2020 (článek). – Cit.: (…) Literatura a hudba jsou dvě nerozlučné sestry. V historii najdeme řadu talentovaných hudebníků, kteří se věnovali i literatuře a naopak. Při hraní se může stát ledacos a nikdy nevíte, koho cestou potkáte. Písničkář Oldřich Janota, ikona české alternativní hudební scény, v roce 2008 vydal knížku fejetonů a arabesek Neslyšící děti. Už od devadesátých let si zaznamenával zážitky z muzikantských toulek po Čechách a Moravě. „Vždycky mě zajímalo, jestli se dá ve vyprávění použít i to, co jsem se naučil v hudbě,“ říká autor. „Jestli by to kromě příběhů mohl být i tanec.“ Z knížky Neslyšící děti jsme vybrali tři příběhy ze západu Čech. (…)

Vždycky mě zajímalo, jestli se dá ve vyprávění použít i to, co jsem se naučil v hudbě. Jestli by to kromě příběhů mohl být i tanec. Oldřich Janota

V Šumavských muzikantech autor cestou na koncert v klatovské čajovně potkává mužíka, který vypadá jako hejkal, ale ukáže se, že je to vlastně kolega. Setkání s bratrem Františkem ve Snu o Makové hoře nás přenese o něco dál, na poutní místo u Příbrami. A naše putování s Oldřichem Janotou skončí v příběhu Spálené skořicí v podhůří Brd, tedy ve Spáleném Poříčí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)