Mrtvou neměl nikdo rád 1/5 (2019)

Eva Tvrdá. Detektivní příběh. Připravila Eva Lenartová. Zvuk Marek Hoblík. Režie Simona Křístková.

Účinkuje Alena Sasínová-Polarczyk.

Připravil Český rozhlas v roce 2019 (5 x 30 min.). Premiéra 14. 7. – 11. 8. 2019 v cyklu Rozhlasové listování (ČRo Ostrava).

Díly: 1. Kdo zabil Irenu Mausnerovou?, 2. Opravdu neměl Irenu Mausnerovou nikdo rád?

Lit.: Lenartová, Eva: Eva Tvrdá: Mrtvou neměl nikdo rád. In web ČRo 21. 7. 2019 (anotace). – Cit.: Ostrava se stala kulisou detektivního příběhu slezské autorky Evy Tvrdé Mrtvou neměl nikdo rád.

Kdo město zná, pro toho je tato skutečnost přidanou hodnotou, bude totiž přesně vědět, kde se děj odehrává, jaký je výhled z kavárny, v níž sedí kriminalistka Nina Svobodová, nebo kde stojí dům s luxusním bytem, v němž byla nalezena zavražděná Irena Mausnerová. Ostrava je zkrátka jednou z hlavních postav příběhu, který mimo jiné získal uznání Asociace autorů detektivní literatury.

Autorka posílá na scénu řadu postav, jež se nějakým způsobem dostaly s Irenou Mausnerovou do kontaktu. Z jejich výpovědí rekonstruuje Nina Svobodova a její mordparta život oběti a můžeme rovnou říct, že přes luxus, kterým byla Mausnerová obklopená, to není právě veselý pohled. Zdá se, že mrtvou skutečně neměl nikdo rád, takže vrahem mohl být v podstatě kdokoli.

Pětidílná rozhlasová úprava Evy Lenartové lehce potlačuje roli města, zachovává však strukturu knihy. Neobjeví se ani jméno Honzy Nováka, bývalého policisty, kterého čtenáři znají z povídkové sbírky Evy Tvrdé a k němuž má Nina Svobodová, zdá se, velmi blízko. Mimochodem Honza Novák se stal hlavní postavou další detektivky šilheřovické spisovatelky, jmenuje se Dlužná částka a tentokrát se vraždí v klimkovickém sanatoriu. Vraťme se však nyní do Ostravy, města, jehož ulicemi chodí vrah ženy, kterou neměl nikdo rád.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)