Deník z cesty do Východní Indie 1/10 (2009)

Robert Challe. Z textů francouzského lodního písaře z let 1690 – 1691 vybrala a přeložila Dagmar Steinová. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkuje Alfred Strejček.

Natočeno 2009. Premiéra prvního dílu 27. 9. 2009 (10 x 15min.). Repríza 22. 7. – 2. 8. 2019 (ČRo 3 Vltava, 23:45 h.) v cyklu Stránky na dobrou noc.

Lit.: Steinová, Dagmar: Robert Challe: Deník z cesty do Východní Indie. In web ČRo 3 Vltava, 2. srpen 2019 (článek). – Cit.: Z textů francouzského lodního písaře z let 1690–1691. Alfred Strejček čte zajímavé postřehy nejen o vlastní plavbě a poměrech na lodi, ale i o navštívených zemích, tamní přírodě, obyvatelích a jejich zvycích. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Roku 1721, krátce po smrti pisatele, vyšel knižně a anonymně, jak bylo u Roberta Challa obvyklé, jeho Deník sepsaný na cestě do východní Indie. Ovšem rukopis textu se našel teprve koncem 20. století v Bavorské státní knihovně v Mnichově.

Francouzský spisovatel, cestovatel, kolonialista a obchodník díky svému strýci získal místo lodního písaře na jedné z lodí eskadry, která v únoru 1690 vyplula do východní Indie a do Francie se vrátila v srpnu 1691. Úkolem eskadry o šesti lodích bylo obnovit obchodní styky s Indií, ale také posílit francouzský vliv v Asii i na Antilách, kde neustále docházelo k ozbrojeným střetům s Angličany. Méně veřejně proklamovaným záměrem eskadry bylo pokusit se zajmout – a vyplenit – co nejvíc anglických a holandských lodí. Tomu odpovídalo i složení: na všech lodích byli kromě obvyklé posádky i vojáci s výzbrojí.

Lodní písař neměl na starosti pouze lodní deník, byl odpovědný i za běžné zásobování a plnil i povinnosti notáře. Challe si vedl i osobní deník, který je snad shodný s deníkem určeným strýci. Mimo líčení vlastní plavby a poměrů na lodi je deník plný zajímavých postřehů o navštívených zemích, tamní přírodě, obyvatelích, jejich zvycích, náboženství a podobně.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)