Mé vzpomínky 1/4 (1997)

Václav Miloš Havel. Četbu na pokračování připravil Jiří Langer.  Účinkují Otakar Brousek a Otakar Brousek ml. Režie  Petr Adler.

Natočeno 1997. Repríza 1. dílu 26. 10. 2009 (ČRo 2 Praha, 18:30 h); 2. 10. 2016 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Obsah: 1. Doba mého mládí (29 min.). – 2. Doba studentská. – 3. Doba podnikatelská – Barrandov. – 4. Doba podnikatelská – Lucerna.

Pozn.: Mé vzpomínky – tak se jmenují memoáry Václava Marii Havla, které vám ode dneška budeme číst v Radioknize. Dozvíte se o vzniku Lucerny i Barrandova, ale také o okolnostech vzniku prvních českých filmů, ale především na první republiku, kterou Václav M. Havel nazval „doba podnikatelská“. (anotace)

Lit.: anonym: Václav M. Havel: Mé vzpomínky. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2009 (článek). – Cit.: V cyklu Četba na pokračování uvádíme vzpomínky inženýra Václava M. Havla na vznik Lucerny i Barrandova, na okolnosti, za nichž vznikaly první české filmy, ale především na dobu, kterou autor nazval „doba podnikatelská“- na první republiku. Četbu připravil Jiří Langer. Účinkují Otakar Brousek a Otakar Brousek ml. V roce 1997 natočil režisér Petr Adler.

Přední pražský podnikatel v oblasti realit a pohostinství stavitel inženýr Václav M. Havel napsal své vzpomínky z podnětu příbuzných v posledních letech svého života, aby ukázal, jak zdůrazňují v doslovu jeho synové Václav a Ivan „styl tvůrčí podnikatelské činnosti v dobách, kdy podnikání bylo ve vážnosti a kdy úspěch byl ctěn“. V neobyčejně poutavém vyprávění podloženém pečlivým ověřováním každého faktu z nejrůznějších dokumentů bohatého rodinného archivu autor líčí aktivity v podnikání a ve veřejném životě nejen své, ale i svého otce a bratra Miloše, známého průkopníka filmového průmyslu. Sám byl ve středu historických událostí u nás při vzniku Československé republiky, nebo později kdy stál v čele meziválečného studentského hnutí, či se angažoval v zájmových organizacích hostinského provozu. S nejrozmanitějšími detaily najdeme v knize vše, co provázelo zrod areálu budov Lucerny, nové pražské čtvrti Barrandova i počátků a zakladatelské éry naší kinematografie. Poznáme rodinné zázemí rodiny Havlových, početný okruh jejich známých a přátel, k nimž patřili přední politikové a umělci. Obdivujeme se lidskému přístupu ke všemu, co inženýr Havel dělal, laskavost i shovívavost a humor, když popisuje různé ústrky a bezpráví totalitní moci, ať nacistické či komunistické, které by1 nucen prožívat a překonávat. Kniha je svědectvím bohatě naplněného života, po němž zůstaly nejen krásné vzpomínky, ale i výsledky stavitelského podnikání a poučný odkaz hodný k tvůrčímu následování.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)