Premena 1/5 (Proměna, 2003)

Franz Kafka. Četba na pokračování povídky Die Verwandlung (1915). Překlad Milan Žitný. Redaktor Peter Glocko ml. Hudební dramaturgie Lýgia Vojtková. Zvuk Alena Duchoňová. Režie Jana Strnisková.

Účinkuje Peter Rúfus.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2003 (5 x 30 min.). Repríza 2. – 6. 7. 2018 (Rádio Devín, 22:30 h).

Lit.: anonym: Čítanie na pokračovanie: Franz Kafka – Premena. Literatúra. In web Rádio Devín, 30. 6. 2018 (článek). – Cit.: Franz Kafka – to je dnes fenomén, ktorý sa stal predmetom nespočetného množstva interpretácií a výkladov. Kafkove diela stále fascinujú a v čitateľovi vyvolávajú tie najrozmanitejšie pocity. Akoby sa tým napĺňala autorova myšlienka, že „kniha by mala byť sekerou na zamrznuté more v nás“. Aj Kafka mal však svoj gordický uzol, ktorý do konca života nedokázal rozťať. Bolo ním celoživotné a neúspešné úsilie o vymanenie sa spod vplyvu dominantného otca. Kafka túto traumu preniesol aj do literatúry, o čom svedčí i známa novela Premena, v ktorej ide o kruté „potrestanie“ syna za to, že vytlačil otca z jeho dominantnej pozície v rodine. Spisovateľ v tomto diele rozohral bizarný, no silný príbeh, ktorý až po prekvapujúci záver neustále burcuje našu čitateľskú pozornosť. Svetoznámu prózu z nemčiny preložil Milan Žitný. V réžii Jany Strniskovej číta Peter Rúfus.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)