Dôvod na radosť 1/5 (Důvod k radosti, 2022)

Soňa Uriková. Četba na pokračování. Režie Stanislav Bilý.

Čte Bronislava Ištvánová.

Natočeno 2022. Premiéra 5. – 9. 12. 2022 (SRo Rádio Devín, 22:30 h.). Repríza 12. – 21. 12. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.:  Soňa Uriková vo svojej druhej zbierke poviedok zostala verná malým súkromným príbehom, postavám, ktoré nepíšu veľké dejiny, reáliám a situáciám, ktoré sú nám všetkým blízke. Jej hrdinky – pretože sú to najmä ženské postavy, ktorých vnútorný svet odkrýva – oscilujú medzi bojom so samými sebou a napätím s neprajnými životnými okolnosťami.  (anotace)

Lit.: Šaráková, Lucia: Predvianočné pohľady do nás samých. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 10. 12. 2023 (článek). – Cit.: Prečo ľudia nie sú schopní zažiť skutočné Vianoce? Pomaly sa na ne pripraviť a vychutnať si ich? Vedieme okolo tohto sviatku toľko rečí, ale keď príde na skutky, už ich nie sme schopní… Aj o tom bude mozaika programov na Litere tento týždeň. Predviančné šialenstvo sa bude rozoberať v humoristickom pásme Sobotník, Elena Vacvalová vám zas prečíta glosu, ako posiela tradičné vianočné pozdravy. Na Vianoce nemám čas, rozhorčí sa Juraj Surma v hranom dokumente. Priblížime si Slovenské Vianoce v zahraničí a načrieme i do predvianočných veršov (Vianočné momentky) a rozhlasových hier, v ktorých dominujú medziľudské vzťahy (Príliš biely sneh a Muchy v zime). Tak spomaľte a vychutnávajte. Napríklad veršovanú Vianočnú krehkosť či Prechádzky zimnou krajinou s Josefom Ladom.

Počas týždňa si budeme čítať na pokračovanie z knihy, ktorá najviac zaujala porotu tohtoročnej ceny Anasof litera. Jej laureátkou sa stala Soňa Uriková s titulom Dôvod na radosť. Autorka tu načrtáva obrazy vzťahov medzi rodičmi a deťmi, starými rodičmi a vnúčatami, slimákmi a králikmi. Zaobíde sa pritom bez veľkých gest a so zmyslom pre zápletku sa sústreďuje na detail, pretože to podstatné sa často ukrýva v zdanlivo nepodstatnom, nevypovedanom a nepomenovateľnom. V réžii Stanislava Bilého číta Bronislava Ištvánová. Program je z rou 2022. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)