Mendelův trpaslík 1/14 (2022)

Simon Mawer. Četba na pokračování. Překlad Lukáš Novák. Pro rozhlas připravila Kristýna Franková. Dramaturgie Marina Feltlová.  Režie Vlado Rusko.

Účinkuje Igor Bareš.

Natočeno 2022. Premiéra 1. dílu 5. 12. 2022 (ČRo 2 Praha, 22:30 h.).

Pozn.: Dva muži, dva osudy pevně spjaté s vědeckým výzkumem. Trpaslík Benedict Lambert pátrá po genetické chybě, která způsobila jeho postižení, a trápí se láskou ke knihovnici Jean. Jeho geniální předek Gregor Mendel položil základy genetiky, ale v jeho době to nikdo nedocenil.  (anotace)

Lit.: Feltlová, Marina: Simon Mawer: Mendelův trpaslík. Čte Igor Bareš. In web ČRo 2 Praha, 6. prosinec 2022 (článek). – Cit.: Vědec Benedict Lambert trpí achondroplázií. Je trpasličího vzrůstu. Jeho výzkum směřuje k tomu, jak takovým postižením předejít. Zatímco na poli vědy stoupá na vrchol, v osobním životě čelí kvůli svému postižení řadě zklamání. Jeho příběh se prolíná s osudy jeho předka, kněze Gregora Mendela, který v brněnské klášterní zahradě provádí pokusy na fuchsiích a hrachu. Ani jeho milostný život není uspokojivý. A navíc jeho výzkumy ocení odborníci až dlouho po jeho smrti… (…)

Britský spisovatel Simon Mawer se do povědomí českých čtenářů zapsal především jako autor románu Skleněný pokoj, v němž líčí osudy brněnské vily Tugendhat. K nejúspěšnějším dílům tohoto autora, který se dlouhá léta živil jako učitel biologie a do světa literatury vstoupil až ve svých čtyřiceti letech, patří Mendelův trpaslík, příběh vědce Benedicta Lamberta, potomka průkopníka genetiky Gregora Mendela.

„Mendel mě fascinoval,“ přiznal se Mawer v rozhovoru. „Ale vedl poměrně nudný život, i když byl intelektuálně výjimečný. A tak jsem nechal Lamberta vyprávět Mendelův příběh a zároveň i jeho vlastní. Samozřejmě to neměla být biografie… Jsem spisovatel. Nechci vyprávět pravdu. Chci s věcmi manipulovat podle svého uvážení. Chci lhát.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)