Zvoňte zvony 1/5 (2023?)

František Všetička. Příběh o Súchovské republice. Četba na pokračování. Připravila Eva Lenartová. Hudební a zvuková spolupráce Antonín Schindler a Richard Mlynář. Zvukový mistr Zdeněk Prchlík. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Lukáš Červenka.

Nastudovala Olomouc v roce 2023 (?). Premiéra 1. dílu 29. 1. 2023 (ČRo Olomouc, 18:05 h.) v cyklu Počteníčko.

Lit.: ele (= Lenartová, Eva) – Soldán, Tomáš: František Všetička: Zvoňte zvony. Příběh o malé vesnici na moravském Slovácku. In web ČRo Olomouc, 27. únor 2023 (článek). – Cit.: Súchov je malá vesnice na moravském Slovácku. A právě tam na konci devatenáctého století založila nepočetná skupina mladých umělců podle vzoru polské tzv. Babinské republiky, již inicioval známý básník Kochanowski, spolek nazývaný Súchovská republika. (…)

„Republika“ trvala krátce, vyznačovala se recesními a humornými rysy, aniž by si činila ambice být semknutým uměleckým sdružením nebo kolonií. Kromě literární a výtvarné tvorby se  súchovští republikáni věnovali taky folkloru a upevňování kontaktů se slovenskými literáty, např. s Jozefem Miloslavem Hurbanem.

Olomoucký literární teoretik, beletrista a překladatel František Všetička v krátkých vypointovaných kapitolách překládá laskavou dobovou mozaiku z tehdy zapomenutého kraje na moravsko-slovenském pomezí. (…)

Pětidílná četba je zároveň pozoruhodnou národopisnou čítankou, jíž nás provedou známí malíři, spisovatelé nebo folkloristi. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)