Krátke prózy 1/5 (Krátké prózy, 2023)

František Švantner. Výběr z povídek. Režie Veronika Martinková.

Účinkuje Peter Sklár.

Natočeno 2023. Premiéra 29. 5. – 2. 6. 2023 (SRo Rádio Devín, 18:30 h.). Repríza 21. – 29. 11. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Obsah: 1. Stretnutie -  2. Rozprávajú každému – 3. Prvý sneh 1. část- 4. Prvý sneh 2. část

Lit.: anonym: Čítanie na pokračovanie: Krátke prózy Františka Švantnera. Literatúra. In web SRo Radio Devín, 29. 5. 2023  (článek). – Cit.:  Najznámejšie diela slovenského prozaika, predstaviteľa prúdu lyrizovanej prózy, resp. naturizmu Františka Švantnera (1912 – 1950) sú v archíve rozhlasu celkom hojne zastúpené, najčastejšie v podobe rozhlasovej hry alebo dramatizovaného čítania. Jeho krátke prózy však zatiaľ až na výnimky spracované neboli, preto sme sa rozhodli zaradiť niektoré z nich do Čítania na pokračovanie. Atmosféra poviedok Stretnutie, Prvý sneh či Rozprávajú každému je práve taká sugestívna ako v Neveste hôľ a tieto texty rovnako ukazujú Švantnerovu suverénnu rozprávačskú silu. (…)

Lit.: Šaráková, Lucia: Nevyplakané smútky Františka Švantnera a zlatý rozhlasový fond. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 17. 11. 2023 (článek). – Cit.: Ťažiskom tohto týždňa budú jedinečné novely Františka Švantnera – ešte sme ich v našom rádiu nevysielali a ak máte radi príbehy pohybujúce sa na hranici reality a prízraku – na postavy akoby vypľuté z tmy – tieto novely sú presne pre vás. Na svoje si prídu aj naši verní poslucháči, ktorí milujú rozhlasové klenoty – dlho nevysielané hry, ktoré si zaslúžia obnovenú premiéru, niekedy aj viac, ako po polstoročí. Tento týždeň ich máme plné priehrštie – môžete sa tešiť na hru Sváko Maroje od M. Držića, na detektívku Vrada v zastúpení od E. Vacheka, na hru pre mládež Brat Čolo od P. Kováčovej, na hru Dva letné večery od L. Luknára a na hru Mohérový pléd od J. Kákoša. Vysielanie spestria glosy Zbigniewa Herberta a relácia o rómskej literatúre od V. Dianiškovej.

Celý týždeň nám bude robiť spoločnosť František Švantner. Na pokračovanie si budeme čítať jeho Stretnutie v piatich častiach. Tajomný príbeh vám vyrozpráva Peter Sklár. V Švantnerových novelách sa opakovane súrodenci od seba veľmi vzdialia, odcudzia sa. Jedna krv potom hľadá vzájomné odpustenie, zhovievavé oči, mäkké pohladenie, dobrotivý úsmev. Nájde takéto rozhrešenie hlavný hrdina? Písanie Švantnera dokáže vyvolať atmosféru napätia, búrku emócií, hnevu a vybičovaných citov. Ženy plačú, sú mužmi bité a robia podivuhodné rozhodnutia. Jedno také urobí aj sestra hlavného hrdinu. A vyvolá to nejednu smrť. Kto koho zabije, pomstí a koho nespravodlivo obvinia? O réžiu sa postarala Veronika Martinková v roku 2023. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)