Klid je síla, řek tatínek 1/6 (1998, 2017)

Zdenka Fantlová -Ehrlich. Četba na pokračování ze stejnojmenné knihy vyprávějící autentický příběh ženy, která přežila hrůzu nacistických koncentračních táborů a pochod smrti. Připravila Hana Krejčová Soukupová. Mistr zvuku Michal Kolář. Režie Aleš Vrzák.

Čte Věra Kubánková.

Nastudoval ČRo České Budějovice v roce 1998. Premiéra prvního dílu 14. 9. 1998 (ČRo 2 Praha, 22:00 – 22:30 h.). Repríza 1. dílu 2. 5. 2022 (ČRo České Budějovice, 18:04 h.) v cyklu Podvečerní čtení.

Vydala Radiotéka, květen 2017 (MP3).

Obsah: 1. Dětství – 1. část – 2. Dětství – 2. část. – 3. Terezín – 4. Předpeklí – 5. Pochod smrti.

Pozn.: V den, kdy její milý odjížděl transportem smrti, dal Zdence Fantlové prostinký snubní prstýnek. Síla lásky ji udržela na živu navzdory koncentračním táborům i pochodu smrti…  Výpověď ženy, která prošla peklem koncentračního tábora, přežila a svůj osud velice sugestivně sepsala svůj příběh čte Věra Kubánková.

Lit.: Toušková, Martina:  Zdenka Fantlová: Klid je síla. In web ČRo České Budějovice, 3. květen 2022 (článek). – Cit.: Strhující vyprávění o tom, jak autorka, která před pár týdny oslavila 100. narozeniny, přežila Terezín, Osvětim i pochod smrti.

Zdenka Fantlová se narodila na jaře roku 1922 v jihočeské Blatné. Spolu s rodiči se brzy přestěhovala do Rokycan. Tam vyrůstala, chodila do školy, měla své kamarádky. Na podzim 1941 začaly transporty Židů do Terezína. Povolávací dopis dostala na začátku následujícího roku i její rodina.

Tehdy sotva dvacetiletá Zdenka skončila i s maminkou, mladším bratrem a sestrou v Terezíně. Otec byl už dříve zatčen za poslouchání zahraničního rozhlasu. V Terezíně se setkala se svým přítelem Arnem. Plechový prstýnek, který tam pro ni vyrobil, jí prý po celou dobu věznění dával naději, že tohle všechno jednou skončí a bude zase dobře. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)